Aproape jumătate dintre europeni sunt convinși că în următorii 10 ani vor fi în circulație mai multe mașini electrice decât autovehicule echipate cu motoare convenționale, relevă un studiu realizat de E.ON în opt țări europene, cei mai încrezători fiind românii, 68% anticipând că vehiculele electrice vor fi în topul preferințelor de cumpărare în următorul deceniu.
"Cei care își imaginează că din acest punct de vedere cetățenii germani sunt cei mai optimiști se înșală. De fapt, europenii care se dovedesc a fi cei mai încrezători sunt românii, 68% dintre cei chestionați anticipând că vehiculele electrice vor fi în topul preferințelor de cumpărare în următorul deceniu", arată studiul. Spre comparație, proporția germanilor care pariază pe o asemenea ascensiune a mașinilor electrice este de doar 36%, iar a suedezilor, de 33%.
Și în alte privințe opiniile europenilor diferă când vine vorba despre cum vor arăta lucrurile în următorii 10 ani. 43% dintre germani prevăd că mai mult de jumătate din energia produsă în 2027 va proveni din surse regenerabile. O opinie oarecum similară o au turcii (39%), suedezii (35%) și britanicii (31%). De asemenea, 29% dintre români estimează că majoritatea energiei produse în țară va fi regenerabilă. Mai puțin încrezători sunt cehii (18%) și ungurii (17%).
Roboții care ajută în gospodărie vor deveni o prezență obișnuită peste 10 ani, apreciază 35% dintre cetățenii turci. Și românii stau bine la acest capitol al previziunilor, 31% dintre ei văzând ca foarte probabilă prezența roboților în casele lor în acest orizont de timp. În schimb, doar 18% dintre respondenți din Marea Britanie, respectiv doar 17% dintre dintre participanții la studiu din Ungaria își pot imagina cum, nu peste mult timp, roboții le vor curăța ferestrele, le vor găti sau le vor spăla rufele.