Șase curse care trebuie operate, vineri, pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre orașe din Germania ar putea fi afectate de greva de avertisment a controlorilor de trafic, deși oficialii aeroportului spun că la ultima grevă din cadrul ROMATSA traficul de la Sibiu nu a avut de suferit. În schimb, la Timișoara greva controlorilor de trafic aerian nu afectează zborurile pe Aeroportul Internațional ”Traian Vuia”, unde între orele 11.00 - 13.00 este programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată.
UPDATE 12.06 Două curse operate de pe Aeroportul Internațional Cluj spre destinații din Anglia și Germania au întârzieri de o oră și jumătate, ca urmare a grevei angajaților ROMATSA, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo. Inițial, acesta spusese că niciun zbor nu este afectat de greva controlorilor de trafic aerian.
Potrivit directorului Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, angajații ROMATSA au notificat conducerea instituției că greva va afecta cursele cu plecare spre Luton și Dortmund.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vor fi întârzieri de o oră și jumătate la cursele spre Luton și Dortmund. Am fost notificați de către ROMATSA că angajații sunt în grevă”, a explicat David Ciceo.
Cele două curse ar fi trebuit să decoleze la ora 11:25, respectiv 11:30 și, potrivit site-ului aeroportului, zborurile au fost reprogramate pentru ora 13.00.
ȘTIRE INIȚIALĂ Controlorii de trafic aerian sunt, vineri, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment, iar în intervalul respectiv de pe Aeroportul Sibiu ar trebui să plece trei curse către Munchen, Stuttgart si Nurnberg și ar trebui să sosească alte trei curse de la Munchen, Stuttgart și Dortmund, scrie News.ro.
“Din experiența de data trecută, din 2015, când a fost o altă grevă, pot spune ca Aeroportul Sibiu nu a fost afectat. Deocamdată, nu am primit nicio notificare în acest sens pentru greva de astăzi”, a declarat Nicoleta Boborodea, purtător de cuvânt al Aeroportului Sibiu.
La rândul lor, reprezentanții controlorilor de trafic au precizat că nu se știe exact dacă vor fi sau nu afectate zboruri de la Sibiu, întrucât traficul aerian va fi asigurat în proportie de 33,3 %, dar dirijarea se face de către FLOW CONTROL-ul introdus de EUROCONTROL.
Greva a fost declanșată de către Sindicatul Serviciilor De Trafic Aerian Din Romania (ATSR).
“Ținem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce privește siguranța traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) și de regulamentele europene și naționale. Conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare și salvare și de urgență”, au anunțat oficialii ROMATSA, pe site-ul oficial.
Greva angajaților ROMATSA de vineri nu afectează însă zborurile pe Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara. Între orele 11.00- 13.00 era programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată.
CITEȘTE ȘI Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurarePotrivit reprezentanților Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara, cursele aeriene nu sunt afectate, vineri, pe acest aeroport de greva angajaților ROMATSA.
În intervalul în care are loc greva ROMATSA, pe Aeroportul Timișoara este programată să sosească cursa Wizzair de la Paris, însă s-a luat decizia ca aceasta să poată ateriza la Timișoara conform orarului, și anume la ora 12.20.
Potrivit conducerii Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, nici pe acest aeroport greva angajaților ROMATSA nu afectează orarul de zbor al aeronavelor care decolează sau aterizează aici.
"Zborurile operate de Aeroportul Internațional Cluj nu sunt afectate de greva ROMATSA pentru că personalul de la Cluj nu face grevă", a explicat directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo.
Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment și timp de două ore vor întrerupe lucrul, doar o treime dintre cursele care aveau orele de zbor între 11.00 și 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze.
Reprezentanții Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au avut discuții înaintea grevei de avertisment cu conducerile ROMATSA și Ministerului Transporturilor, însă pentru că nu au ajuns la niciun rezultat, au decis să continue acțiunea de protest și să întrerupă lucrul vineri, între orele 11.00 și 13.00.
Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că este foarte probabilă și declanșarea grevei generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezolvate.
Potrivit acestuia, sindicaliștii reclamă neîncheierea unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deși negocierile se poartă din februarie 2016.
Angajații ROMATSA susțin că acțiunea de protest este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituției, pentru depolitizarea și decăpușarea ei".
Sindicaliștii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranța locului de muncă, avertizând că înmulțirea zborurilor pe teritoriul românesc și reducerea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranței traficului.
"De aceea, rugăm publicul larg să ne înțeleagă și să fie alături de noi în acest demers care ne privește pe toți, familiile noastre, copiii noștri... Nu vrem să mai pozăm în vinovați din cauza incompetenței, indolenței și a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituții ale statului", arată reprezentanții ATSR.
ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.
În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” București.