Carlos Tavares este unul dintre cei mai apreciați top-manageri din industria auto, cu performanțe notabile în companiile pe care le-a condus. După restructurarea Peugeot Citroen PSA, el a fost creierul din spatele creării Stellantis, iar pentru succesul său a primit salarii care au stârnit nemulțumirea unora dintre acționari. Dar situația se repetă acum, deși Tavares a plecat din companie.
În luna decembrie, șeful Stellantis, Carlos Tavares, și-a dat demisia, într-un moment dificil pentru companie, în plin scandal cu președintele companiei, John Elkan, reprezentantul acționarului principal.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cu probleme serioase în SUA, acolo unde situația diviziei Chrysler nu este una grozavă, cu o piață de electrice în scădere în Europa, Tavares a plecat într-o duminică și a lăsat în urma lui o situație interimară, care nu s-a rezolvat nici după patru luni.
După închiderea anului fiscal și prezentarea bilanțului, Stellantis trebuie însă să aprobe în AGA salariile și compensațiile managerilor pentru 2024, conform contractelor pe care aceștia le au. Acesta este motivul pentru care Carlos Tavares are de primit bani foarte mulți pentru activitatea din ultimul an de activitate.
Conform propunerii de compensații înaintată de conducerea interimară a Stellantis, Tavares ar urma să primească 23,1 milioane de euro, bani care cuprind salariul anual stabilit prin contract, în valoare de 2 milioane de euro, și bonusurile de performanță negociate anterior. Este a doua cea mai mare sumă anuală primită de portughezul Tavares în cei patru ani în care a condus Stellantis.

Cel mai mare venit al lui Tavares ca CEO al Stellantis a fost cel pentru anul 2023, cu o valoare totală, salariu plus compensații, inclusiv sub formă de acțiuni, de 36,4 milioane de euro.
Votul final al acționarilor a aprobat suma, deși au fost și atunci proteste. În primul an de activitate, veniturile totale ale șefului Stellantis au fost de circa 15 milioane de euro, iar în 2022 acestea au crescut la 17 milioane, după un alt scandal care a redus cu 2 milioane de euro suma propusă inițial.

Mai mulți acționari ai Stellantis și-au manifestat deja nemulțumirea față de suma propusă în acest an, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Dar acum este pusă în discuție și plecarea lui neașteptată, înainte de finalul contractului, într-un moment în care compania se confrunta cu o situație dificilă.

Printre indicatorii de performanță care sunt luați în calcul la stabilirea bonificațiilor lui Tavares se numără profitul operațional, fluxul de numerar, impactul electrificării și altele.
Raportul de salarizare a conducerii Stellantis are 168 de pagini în care comitetul însărcinat cu acest aspect analizează toți parametrii companiei, gradul de îndeplinire, istoricul plăților și comparații cu funcții similare din industrie.

Salariul lui Carlos Tavares ar urma să reprezinte 80% din totalul plăților către top-managementul Stellantis, având în vedere că restul directorilor și managerilor primesc în total circa 4,3 milioane de euro. Cea mai mare sumă, după CEO, va fi primită de John Elkan, 4,8 milioane de euro, președintele companiei și cel care ocupă interimar poziția de director general.
Vânzările Stellantis au însumat 5,47 milioane de vehicule în 2024, ceea ce reprezintă un declin de 14,4% față de anul anterior, cu rezultate slabe pentru aproape toate regiunile. În America de Nord, acolo unde există o reală problemă pentru Stellantis, scăderea este de 25%, iar în Asia, care include și China, declinul este uriaș, -60% față de 2023. Europa are cea mai mică scădere pentru Stellantis, -8,5%, cu 2,5 milioane de vehicule vândute, aceasta fiind și principala piață a grupului. O singură piață a fost pe creștere în 2024, America de Sud.
Rezultatele financiare pentru 2024 au adus o scădere de 17% a veniturilor, cu o scădere majoră a profitului net de -70%, la numai 5,5 miliarde euro, după reducerea profitului operațional la 8,6 miliarde (-64%).