Procesul celor patru persoane acuzate că au provocat explozia în 2014 a zborului MH17 deasupra Ucrainei, soldată cu moartea celor 298 de persoane de la bord, a început în absența acuzaților, în Olanda, luni, o zi ”foarte importantă” pentru rudele victimelor, relatează AFP.
Cei patru suspecți - trei ruși și un ucraiean - nu sunt prezenți la audieri. Procesul își urmează însă cursul în pofida absenței lor - a decis tribunalul, scrie News.ro.
Familiile victimelor, dintre care mai multe au venit să asiste la audieri, reclamă ”să se facă dreptate”, la peste cinci ani de la catastrofă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În deschiderea procesulu - care ar putea dura cinci ani -, parchetul a enumerat în mod solemn, unul câte unul, toate numele victimelor, bărbați, femei și copii.
Procesul se desfășoară la tribunalul din Schiphol, la periferia Amsterdamului, în apropiere de aeroportul de unde a decolat Beoingul 777 aparținând companiei Malaysia Airlines înainte să să fie atins, în zbor, de o rachetă de tip BUK de conceție sovietică.
Rușii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin și Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradați de rang înalt din rândul separatiștilor proruși în estul Ucrainei - au fost inculpați cu privire la omor și cauzarea intenționată a doborârii avionului.
Dubinsli, Ghirkin și Harcenko urmează să fie judecați în contumacie, iar Pulatov a ales să fie reprezentat de un avocat olandez, a precizat judecătorul Hendrik Steenhuis.
”Tribunalul își dă seama de impactul pierderii atâtor vieți umane, iar felul în care au fost curmate atât de brusc este abia de conceput”, a declarat el.
”ZI FOARTE IMPORTANTĂ”
Pentru rudele victimelor, care se bat de peste cinci ani ”să se facă dreptate”, este vorba despre o ”zi foarte importantă”.
”Aceasta este prima zi în care ni se va spune ce s-a întâmplat, cine este de vină, de ce a fost dororât avionul”, a declarat Piet Ploeg, președintele unei asociații a victimelor olandeze, care și-a pierdur fratele, cumnata și nepotul în catastrofă.
”Vom primi de asemenea răspunsuri la întrebări precum «care era Rolul Rusiei?»”, a adăugat el în fața presei înaintea audierii.
Boeingul 777 aparținând conpaniei Malaysian Airlines, care a plecat de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014, a fost atins în zbor de o rachetă de tip BUK de concepție sovietică deasupra zonei de conflict armat cu separatiști proruși în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane de la bord, dintre care 196 erau olandezi, au fost ucise.
Cei patru acuzați, primii suspecți inculpați în acest dosar, sunt acuzați de către parchetul olandez de faptul că au adus sistemul de rachetă antiaerian de tip Buk, care a fost folosit de către alte persoane - în continuare neidentificate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Măsură drastică în Israel - Toate persoanele care vin în țară intră direct în carantină 2 săptămâni”PĂRTINIRE”
Echipa internațională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă care provenea de la a 53-a Brigadă antiaeriană rusă de la Kursk (sud-vest).
În urma acestor dezvăluiri, Olanda și Australia, o țară care și-a pierdut 38 de cetățeni în dramă, au imputat în mod deschis Rusiei moartea cetățenilor lor.
Moscova a negat întotdeauna cu vehemnță orice implicare în doborâre și a dat vine pe Kiev.
O purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat vineri Olanda de faptul că încearcă ”să exercite presiuni asupa tribunalului” olandez, evocând o ”campanie mediatică catacterizată de un parti-pris acuzator față de Rusia”. ”În ultimele zile dinainte de audieri, s-a făcut totul pentru a se acoperi lacunele din probele prezentate și camuflarea falsificării faptelor în această versiune decisă dinainte”, a denunțat ea.
Cei patru acuzați riscă închisoarea pe viață.
Cel mai cunoscut dintre ei, Igor Ghirkin - supranumit "Strelkov" ("Trăgătorul") - era unul dintre principalii comandanți ai separatiștilor la începutul conflictului împotriva armatei ucrainene, în urmă cu cinci ani și probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea vreme. El dezminte orice implicare a separatiștilor ucraineni proruși în tragedie.
Anchetaorii însărcinați să facă lumină asupra exploziei zborului MH17 încearcă în continuare să identifice persoanele care au lansat racheta și nu exclud noi inculpări în viitor.
Ei au dezvăluit la mijlocul lui noiembrie conținutul unor conversații telefonice care relevă ”legături strânse” între suspecți și oficiali ruși de rang înalt, între care Vladislav Surkov, un influent consilier al președintelui rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.