Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, a înființat începând de joi o nouă structură de spațiu aerian controlat – TMA NAPOC –, care va controla dirijarea aeronavelor pe cele mai importante aeroporturi din Transilvania.
Regia a anunțat joi, într-un comunicat transmis News.ro, că structură va controla activitatea de dirijare la Aeroportul Internațional Sibiu, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj și Aeroportul Internațional „Transilvania” din Târgu Mureș, scrie News.ro.
"Regiunea de control terminal nou înființată va conduce la o creștere a capacității aeroporturilor, la eficientizarea și creșterea siguranței zborurilor și la reducerea efectului de poluare asupra mediului înconjurător", afirmă regia.
Potrivit Romarsa, implementarea structurii TMA NAPOC va genera beneficii precum fluidizarea traficului aerian, optimizarea procedurilor de decolare-aterizare, astfel încât să se poată utiliza ambele direcții ale pistei pe cele trei aeroporturi, implementarea de noi rute de zbor la vedere și utilizarea mult mai flexibilă a spațiului aerian de către operatorii aerieni civili și militari.
De asemenea, noua structură va permite utilizarea la Cluj, în premieră națională, a procedurilor de apropiere bazate pe sistemul satelitar EGNOS și îmbunătățirea acoperirilor radar și radio pentru zona respectivă, ca urmare a investițiilor făcute de Romatsa.
În primele șapte luni din acest an, numărul de aeronave care au survolat teritoriul României a scăzut din acest an cu 6% față de aceeași perioadă din 2015, până la 264.513, în timp ce numărul avioanelor care au aterizat pe aeroporturile din țară a avansat cu 9,8% la 37.664, potrivit datelor transmise de Romatsa, la solicitarea News.ro.
Romatsa pregătește scumpirea cu circa 30% a tarifelor de navigație până în 2019. Compania a prezentat recent un plan de creștere a tarifelor de navigație pentru următorii ani, aplicate avioanelor, pentru 14 aeroporturi.
Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.