Rivian și-a asigurat o investiție de până la 5 miliarde de dolari de la Volkswagen. Acțiunile Rivian au crescut cu 36%

Rivian și-a asigurat o investiție de până la 5 miliarde de dolari de la Volkswagen. Acțiunile Rivian au crescut cu 36%
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 08:28

Grupul Volkswagen intenționează să investească până la 5 miliarde de dolari în startupul de vehicule electrice Rivian, începând cu o investiție inițială de 1 miliard de dolari, informație care a dus la creșterea acțiunilor Rivian cu circa 36%, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cele 4 miliarde de dolari suplimentare sunt așteptate până în 2026 și includ alocarea a câte 1 miliard de dolari în 2025 și 2026 și alte 2 miliarde de dolari în 2026, legate de o companie mixtă pentru a crea arhitectură electrică și tehnologie software, potrivit unui comunicat de marți al producătorilor auto, scrie News.ro.

Metrorex anunță restricții de circulație în zona fântânii Miorița, pentru lucrări la M6 CITEȘTE ȘI Metrorex anunță restricții de circulație în zona fântânii Miorița, pentru lucrări la M6

Acțiunile Rivian au închis marți la 11,96 dolari pe acțiune.

Investiția inițială de 1 miliard de dolari a Volkswagen va fi sub forma unui bilet convertibil, care ar putea fi convertit în acțiuni Rivian la sau după 1 decembrie, se arată în comunicat.

Acordul va ajuta pe Rivian în călătoria sa de a realiza un flux de numerar pozitiv, a declarat CEO-ul și fondatorul Rivian, RJ Scaringe, în timpul unui apel cu investitorii.

El a menționat că se așteaptă ca noul capital să susțină compania să crească producția SUV-urilor R2 mai mici la fabrica sa din Normal, Illinois, începând cu 2026, precum și producția platformei EV de dimensiuni medii la o fabrică din Georgia, unde Rivian a întrerupt construcția la începutul acestui an.

”Credem că oportunitatea care urmează este semnificativă. Această înțelegere este posibilă deoarece ne concentrăm pe integrarea verticală a arhitecturii noastre de rețea, a topologiei, a V-CPU-urilor și a platformelor software asociate”, a spus el.

”Am vorbit despre importanța acestor platforme în trecut și despre cât de dificil este să le replicăm.”

Este așteaptat ca Volkswagen să folosească arhitectura electrică și software-ul Rivian pentru vehicule începând cu a doua jumătate a deceniului, potrivit lui Scaringe.

FOTO Imagini cu explozia de bucurie a echipei naționale de fotbal a României după calificarea în optimi de pe locul 1 CITEȘTE ȘI FOTO Imagini cu explozia de bucurie a echipei naționale de fotbal a României după calificarea în optimi de pe locul 1

Compania mixtă nu include tehnologii de baterie, platforme de propulsie a vehiculelor, sisteme de înaltă tensiune sau autonomie și hardware electric.

Scaringe a spus că societatea mixtă așteptată va fi condusă de un grup management ”echilibrat”, inclusiv doi co-CEO, Rivian numind conducerea tehnică, iar Volkswagen numind un director de operațiuni.

Finalizarea companiei mixte este așteptată în trimestrul al patrulea al acestui an, potrivit directorului financiar al Rivian, Claire McDonough.

Volkswagen va fi al doilea producător de automobile care va lua o participație în compania din California.

Ford Motor a fost printre cei mai mari acționari ai Rivian, cu aproximativ 12% din acțiuni, alături de Amazon, când Rivian a devenit public în 2021.

Producătorul de automobile din Detroit a părăsit Rivian în 2023, după ce a renunțat la un plan de dezvoltare a vehiculelor electrice împreună cu compania.

Parteneriatul Volkswagen-Rivian vine în timp ce producătorii de automobile schimbă strategiile pe fondul adoptării vehiculelor electrice mai lentă decât se aștepta.

Pietro Zollino, șeful departamentului de comunicații corporative al VW, a declarat că înțelegerea cu Rivian nu schimbă planurile producătorului auto german de a construi o fabrică de vehicule electrice de 2 miliarde de dolari pentru camioanele și SUV-urile Scout Motors anunțate în Carolina de Sud.

”Angajamentul nostru față de Scout nu s-a schimbat deloc”, a spus el într-un e-mail, marți seara.

Rivian a fost într-o misiune de reducere a costurilor de luni de zile. Și-a redus personalul, și-a readaptat fabrica din Illinois pentru a crește eficiența și a întrerupt construcția unei noi fabrici de miliarde de dolari în Georgia.

Se preconizează că această ultimă măsură va economisi peste 2,25 miliarde de dolari în cheltuieli de capital, inclusiv impactul lansării producției viitoarelor vehicule R2 mai puțin costisitoare ale Rivian la fabrica sa din Illinois, nu în Georgia, în prima jumătate a anului 2026.

Producătorul de vehicule electrice a raportat o pierdere de 1,45 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, pe măsură ce și-a readaptat fabrica din Normal, Illinois, pentru a lansa versiuni actualizate ale pickup-urilor sale R1T și ale vehiculelor electrice SUV R1S înaintea vehiculelor sale de generație următoare în 2026.

Rivian a raportat numerar, echivalente de numerar și investiții pe termen scurt de 7,86 miliarde de dolari și lichidități totale de peste 9 miliarde de dolari, la sfârșitul lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rivian
volkswagen