Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru 99 de autovehicule pur electrice sau electrice hibride, prin accesarea Programului Rabla Plus.
Valoarea totală estimată a acestora este de 9.983.193 lei, scrie Agerpres.
"Investiția se va realiza prin accesarea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, denumit generic Rabla Plus - program finanțat din Fondul de mediu, finanțare nerambursabilă din Fondul de mediu, acordată sub forma ecotichetului, pentru achiziționarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride, program prin care instituția noastră a obținut un număr de 99 de ecotichete, în valoare nominală de 120.000 lei / autovehicul", prevede anunțul.
Achiziționarea celor 99 de autovehicule electrice se va face numai cu ecotichete Rabla Plus, neexistând posibilitatea suplimentării de fonduri de la bugetul de stat. Termenul de livrare a autovehiculelor nu poate fi mai târziu de 25 noiembrie, având în vedere perioada de valabilitate a ecotichetelor și necesitatea încadrării în Programul Rabla Plus.
"În eventualitatea în care achiziția celor 99 autovehicule electrice nu se va putea realiza exclusiv cu finanțare din ecotichetele Rabla Plus, achiziția va fi anulată", mai prevede anunțul.
În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 40%, garanția extinsă a produsului ofertat va avea o pondere de 30%, iar pentru autonomia electrică reală se va acorda un punctaj de 30%.
Durata contractului este de 60 de zile, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 septembrie.
Conform caietului de sarcini, în prezent, în parcul auto nu există suficiente mijloace de transport pentru acoperirea tuturor necesităților operative ale instituției, iar cele existente sunt învechite și necesită cheltuieli mari privind reparațiile.
"Municipiul București își propune să devină promotor al ecomobilității, nu numai din punct de vedere al imaginii, dar și al respectării principiului 'poluatorul plătește' și, implicit, reducerea nivelului de CO2 provenit din traficul auto. (...) La momentul actual, PMB are în exploatare un parc auto format din autovehicule din diverse tipuri și generații, cu vechimea cuprinsă între 7 ani și 17 ani, vehicule care nu corespund pe deplin normelor UE privind eficiența energetică și reducerea emisiilor de CO2", prevede documentul citat.
CITEȘTE ȘI De ce au frânat vânzările de mașini electrice și ce pretenții au cumpărătorii pentru a se întoarce la eleOfertantul trebuie să furnizeze și o soluție de încărcare a autovehiculelor (stații de încărcare) prin includerea în prețul autovehiculului a unor stații de încărcare electrice auto de minim 7,4 kW curent monofazat. Astfel, se vor furniza odată cu autovehiculele și un număr de minim 20 de stații de încărcare electrice auto de minim 7,4 kW curent monofazat, reprezentând capacitatea de montare în interiorul parcării subterane din bulevardul Regina Elisabeta 47.
Pentru garanția acordată la vopseaua caroseriei autoturismelor, perioada minimă este de trei ani. Pentru garanția acordată la bateria de tracțiune a autoturismelor, perioada minimă este de opt ani sau 120.000 de kilometri.