Polonia este interesată să încheie un acord cu Ucraina, care să permită comerțul cu produse agricole pe bază de licențe de export/import, similar cu cel convenit de autoritățile de la Kiev cu România și Bulgaria, astfel încât să înceteze protestele de la granița Ucrainei, a declarat pentru Reuters un oficial din apropierea acestui dosar.
Noul premier polonez, Donald Tusk, a anunțat că va face o vizită la Kiev în contextul în care autoritățile de la Varșovia vor să repare legăturile cu Ucraina, afectate de precedentul Guvern naționalist, arată Agerppres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șoferii de camion și fermierii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, timp de mai multe săptămâni, nemulțumiți de intrările de cereale ucrainene ieftine în Polonia și care ajung via Polonia în restul Uniunii Europene.
Precedentul Guvern polonez a acuzat anumiți oficiali de la Bruxelles precum și partidele de opoziție de blocarea eforturilor destinate încheierii unui acord cu Kievul înaintea alegerilor parlamentare din luna octombrie, care au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere a partidului conservator Lege și Justiție (PiS).
Între timp, atât Ucraina cât și Polonia au anunțat că doresc să își soluționeze divergențele. Un oficial din apropierea acestui dosar a dezvăluit pentru Reuters că autoritățile de la Varșovia se gândesc la un sistem de licențe de import/export similar cu cel negociat de autoritățile de la București și Sofia cu Kievul.
În conformitate cu acordul convenit cu România, exportatorii ucraineni și importatorii români trebuie să dețină o licență, iar importatorii locali trebuie să dovedească faptul că nu își pot acoperi necesitățile din producția națională. O altă regulă convenită este ca intermediarii nu pot primi licențe.
"Aceasta este calea spre un acord", a spus oficialul care a dorit să își păstreze anonimatul. "Putem ajuta Ucraina fără să provocăm daune fermierilor și companiilor din Polonia", a adăugat oficialul.
CITEȘTE ȘI Măsurile avansate de guvernanți nu îi mulțumesc pe transportatori și fermieri. Lider: Nu s-a ajuns la niciun acord. Protestele continuăExporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev și țările vecine membre UE, în condițiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022. Fermierii din aceste state au protestat față de aceste livrări, susținând că distorsionează piețele locale.
În luna septembrie a anului trecut, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor introduce propriile restricții vizând importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească un embargou cu privire la cerealele ucrainene în cele cinci state membre din Europa de Est. Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizația Mondială a Comerțului împotriva celor trei țări, în timp ce alte state membre UE au condamnat măsurile cu carcater unilateral.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a subliniat joi că, în afara propriului coridor al Kievului de la Marea Neagră, România va rămâne pentru Ucraina cea mai importantă rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte produse, transmite US News&World Report, citată de Rador Radio România.
Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Țara a început să folosească portul Constanța, un port românesc de la Marea Neagră, după ce invazia totală a Rusiei, lansată în februarie 2022, i-a blocat exporturile prin propriile porturi de pe malul Mării Negre.
CITEȘTE ȘI Apel pentru Visa Waiver: Românii cu vize SUA expirate, chemați să le reînnoiască fără interviu pentru a îmbunătăți procentul de respingere până în septembrieÎn 2023, această țară a exportat prin Constanța 14 milioane de tone cubice de cereale, cifra reprezentând 40% din totalul exporturilor de cereale din acest port, cu mult peste cele 8,6 milioane tone din 2022.
Totuși, în a doua parte a acestui an, volumul tranzitului a scăzut după ce Rusia a atacat în mod repetat porturile Ucrainei de pe Dunăre spre România, o țară membră a Uniunii Europene și din cadrul NATO.
În august, Ucraina a creat totodată un coridor naval dinspre porturile sale, din vestul Mării Negre, aflat în apropierea României și Bulgariei, la puțin timp după ce Rusia s-a retras din acordul pe tema exporturilor de grâne prin Marea Neagră, convenit prin intermediul Națiunilor Unite, și a amenințat să trateze toate vasele drept eventuale obiective de ordin militar.
Joi, într-un comunicat de presă, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Jim O’Brienm a declarat că, în luna decembrie, Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane tone de cereale, în mare parte prin propriul său coridor, dar și prin portul Constanța.
„Prevăd un oarecare echilibru în acest sens”, le-a spus O’Brien reporterilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Softronic va moderniza locomotive CFR Călători“Pentru a se redresa, Ucraina trebuie să-și exporte produsele. Eu cred că, păstrând actualele cote de export, aproximativ 7 milioane tone de cereale și încă un milion de tone de alte produse lunar, ar însemna peste $25 miliarde pentru PIB-ul economiei ucrainene. Asta înseamnă un venit din taxe situat între 5 și 6 miliarde dolari “.
O’Brien și directorul general din Comisia Europeană pentru mobilitate șu transport s-au întâlnit regulat cu oficiali din România, Moldova și Ucraina ca să găsească niște căi de impulsionare a capacității tranzitului de cereale.