La o zi după ce senatorii au hotărât că șoferii pot descărca online din septembrie 2023 istoricul sancțiunilor de circulație, deputații stabilesc, prin altă lege, o dată mai apropiată

La o zi după ce senatorii au hotărât că șoferii pot descărca online din septembrie 2023 istoricul sancțiunilor de circulație, deputații stabilesc, prin altă lege, o dată mai apropiată

sursa foto Poliția Română

scris 13 dec 2022

În cel mult 4 luni șoferii ar trebui să poată accesa pe site-ul Poliției Române istoricul propriu al sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice, a stabilit astăzi Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților asupra unui proiect de lege. Deputații grăbesc astfel termenul stabilit cu o zi în urmă de Senat, care a adoptat un proiect legislativ susținut de toate partidele și care dă acest drept conducătorilor auto începând cu 30 septembrie 2023, dată până la care Poliția Rutieră ar trebui să implementeze aplicația specifică.

De ce este important: Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, arată inițiatorii proiectului. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

De asemenea important: În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

DECIZIE TVA redusă la 5% pentru pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice CITEȘTE ȘI DECIZIE TVA redusă la 5% pentru pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice

Proiectul adoptat de Senat reglementează în mod detaliat cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Accesul se va realiza pe baza unui cont creat de titularul permisului.

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor al titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor referitoare la regimul circulaţiei pe drumurile publice se generează la momentul solicitării titularului permisului de conducere.În termen de 30 de zile de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Afacerilor Interne va elabora normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.

Senatorii au stabilit că noua lege va intra în vigoare la data de 30 septembrie 2023, dar Camera Deputaților are acum votul decizional și asupra cestui proiect.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Proiectul adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, amendează în schimb un proiect de lege al Guvernului, din mai 2020, prin care s-a faciltat ca permisul auto să fie obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule și pe care Parlamentul abia acum a găsit de cuviință să o adopte.

Astfel, deputații au amendat, fără prea multe detalii, proiectul de lege transmis de Guvern, stabilind și că: ”Titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

a) de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;

b) de la orice structură de poliție rutieră”. 

Conform unui alt amendament: ”În termen de 90 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, Inspectoratul General al Poliției Române creează pe site-ul propriu o pagină specială privind istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice”.

Cum șeful statului are cel mult 30 de zile la dispoziție pentru promulgarea acestuia, de la transmiterea de către Parlament, în cazul în care nu cere reexaminarea, rezultă că în cel mult 120 de zile, deci circa 4 luni, șoferii ar trebui să poată descărca online istoricul propriu al sancțiunilor de circulație.   

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi
istoric
sancțiuni
online
aplicație
certificat
poliția
proiect