Datele privind livrările de autovehicule din România, raportate de APIA, asociația patronală a industriei, confirmă creșterile anunțate de Ministerul de Interne, pe baza înmatriculărilor. În luna septembrie au fost vândute cu aproape 10% mai multe mașini față de anul trecut.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI.
Vânzările de automobile din România rămân la un nivel bun, cu o creștere față de anul trecut de 9,7%, după nouă luni, la 147.966 unități, dar cu un avans de 15,7% în luna septembrie. Potrivit APIA, într-o singură lună s-a înregistrat o scădere a vânzărilor, înainte de startul Programului Rabla.
Statisiticile APIA arată că principalii cumpărători de autovehicule sunt persoanele juridice, care contabilizează 57% din totalul pieței, în numărul achizițiilor făcute de rsoane fizice a crescut cu 29,5% față de anul trecut, ajungând la 54.558 unități, cu o creștere a ponderii acestora de la 37% anul trecut, la 43% în 2019.
Segmentul de autoturisme a ajuns la 127.251 de unități, mai multe cu 11,9% decât cele de anul trecut, în timp ce segmentul de comerciale s-a ridicat la 20.715 unități, în scădere cu 1,8%.
Livrările de autoturisme autohtone (Dacia și Ford) au crescut cu 18,2% în septembrie, la 6.078 unități, cea mai mare parte a acestora fiind ale mărcii Dacia (Ford a vândut în total 680 de mașini, din care EcoSport sub 200 de unități). Vânzările de autoturisme de import au depășit 10.000 de unități, cu 23,6% mai multe ca anul trecut, cea mai vândută marcă fiind Volkswagen, urmată de Skoda și Renault. Au fost livrate, în total, 16.253 autoturisme, în septembrie.
Dacă privim clasamentul celor mai vândute modele, observăm că, după cele trei modele Dacia, Logan, Duster și Sandero, au mai înregistrat volume mari Skoda Octavia, Nissan Qashqai și Renault Megane.
La nivelul primelor trei trimestre, cele mai vândute modele de import au fost Renault Clio, Skoda Octavia și Nissan Qashqai.
Datele APIA mai arată creșteri ale vânzărilor pe segmentele Sport (+44,6%), SUV(+23,8%), clasa B (+11,6%), clasa C (+8,2%), și scăderi pe F (-42,0%), D (-16,4%), A (-15,8%), MPV (-10,6%) și E (-7,4%).
Din punct de vedere al tipului de motoare preferate de cumpărători, luna septembrie se remarcă prin două detalii: mașinile electrice și hibride au urcat la un volum aproape dublu față de anul trecut, după 9 luni, însă ponderea în totalul vânzărilor nu a fost cea mai mare din acest an, în această ultimă lună. Mai exact, cota de piață a mașinilor eco a fost de 4% în septembrie, dar în lunile mai (4,6%) și august (5,2%) ponderea a fost mai mare. Acest lucru a fost posibl inclusiv printr-o revenire discretă a motoarelor diesel, care au avut un minim în aprilie (19,4% din piață), dar acum au urcat la 26,3% din totalul vânzărilor. În total, în 2019 au fost livrate 1021 automobile electrice, cu 138% mai multe față de anul trecut, în perioada ianuarie - septembrie, 246 de vehicule PHEV (doar 7% creștere) și 3467 de autoturisme hibride, cu 52% mai multe față de anul trecut.
Cele mai vândute mașini electrice au fost Renault Zoe, Nissan Leaf și Volkswagen (e-Golf + e-Up), în timp ce hibridele plug-in preferate de români au fost Mitsubishi, Volvo și Land Rover. La capitolul hibride, Toyota este lider detașat, cu peste 3.000 de unități în 2019, în timp ce pe locul al doilea se află Lexus, cu numai 190 autoturisme.
Ar mai merita precizat că preferințele pentru motorizările diesel și benzină diferă, evident, în funcție de categoria mașinii. Dacă Duster este cel mai vândut automobil diesel din România, dar în scădere față de anul trecut, Logan este mașina pe benzină preferată, în creștere. De altfel, Logan cu motor 1.0 benzină este și cel mai ieftin automobil de pe piață. Cel mai cumpărat automobil de import cu motor pe benzină este Renault Clio, în timp ce Skoda Octavia este cel mai vândut autoturism diesel din România. Dacia Duster cu motor pe benzină se situează abia pe locul patru (în septembrie a fost depășit și de Nissan Qashqai).