Guvernul pregătește alocarea, din Fondul de rezervă bugetară, a unei părți din ajutorul de restructurare pentru compania TAROM, urmând ca bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2024 să fie suplimentat în acest scop cu 60 milioane lei (12 milioane euro). Fondurile sunt necesare pentru ca TAROM să-și plătească datorii cu scadența depășită și care prin acumularea penalităților de întârziere pot destabiliza echilibrul financiar al societății, se arată în actul normativ pregătit și analizat de Profit.ro.
De ce este important: Ca urmare a deciziei Comisiei Europene din luna aprilie, Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare în favoarea companiei TAROM, de până la 471.047 mii lei (94,67 milioane euro), din care până la suma de 226.825 mii lei (45,59 milioane euro), sub formă de alocație de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru majorarea capitalului social al TAROM.
De asemenea interesant: TAROM beneficiază și de un ajutor de stat pentru acoperirea daunelor cauzate de pandemia Covid-19 în anul 2020, acordat sub formă de garanție de stat emisă de Ministerul Finanțelor, pentru un împrumut în valoare de 19,33 milioane euro, contractat pentru perioada 2021 - 2026 de la Banca Transilvania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă plata avansurilor prevăzute pentru anul 2024 în contractul de leasing financiar încheiat cu GY Aviation Lease 1724 CO., Limited și pentru plata ratelor scadente în anul 2024 la creditul contractat de la Banca Transilvania și garantat de Ministerul Finanțelor, cele 45,59 milioane euro pot fi folosite și pentru eeducerea deficitului de finanțare necesar în anul 2024 pentru plata parțială a datoriilor cu termen scadent depășit.
Până în prezent, din suma prevăzută în bugetul pentru anul 2024, a fost decontată suma de 65.482.000 lei (13 milioane euro), după cum urmează: 5.482.000 lei pentru plata ratei scadente în luna iunie 2024, aferentă împrumutului contractat de la Banca Transilvania, și 60 milioane lei pentru plata avansurilor prevăzute pentru anul 2024 în contractul de leasing financiar și pentru reducerea deficitului de finanțare necesar în anul 2024 prin plata parțială a datoriilor cu termen scadent depășit.
Compania TAROM a solicitat luna trecută alocarea unei noi tranșe din ajutorul de restructurare aprobat, ”în vederea acoperirii deficitului de finanțare care nu-i permite plata unor datorii cu termen de plată scadent depășit și care prin acumularea penalităților de întârziere pot destabiliza echilibrul financiar al societății”, conform sursei citate.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT - TAROM vede că intră anul acesta pe profit, după mulți ani de pierderi. Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajațiPotrivit Executivului, care a pregătit acum alocarea a alte 60 milioane lei, cheltuielile pentru care se solicită finanțare din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului sunt urgente, fiind parte a planului de restructurare.
”Precizăm că aceste cheltuieli nu au putut fi anticipate și bugetate la momentul elaborării legii bugetului de stat pe anul 2024, aprobarea Comisiei Europene privind planul de restructurare al companiei TAROM, fiind comunicată în data de 29 aprilie 2024”, se arată în actul nromativ pregătit.
TAROM a vândut luna trecută sloturile de la aeroportul Heathrow (Londra) către Qatar Airways și susține că va avea rute noi abia în 2026, din cauza pierderilor uriașe din ultimii 7 ani.