Compania franceză Alstom va livra României, pe 25 noiembrie, primul tren dintre cele 37 rame electrice RE-IR1 din contractul semnat în 2022, iar trenul va sosi la București în perioada 2-3 decembrie.
IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO
În 2024, CFR Călători ar trebui să pună trenul în circulație.
Comisia Europeană a aprobat recent alocarea a peste 52 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru finanțarea achiziției a 37 de trenuri electrice în România.
Termenul de livrare a primei rame este finalul anului 2023, furnizarea pachetului complet de 37 de rame fiind prevăzută până la finele anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.
Având o capacitate de minimum 300 de pasageri pe tren, investiția în noile unități electrice multiple va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor feroviare pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureștiul de centre regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova, Petroșani și Suceava.
Dezvoltate pentru piața europeană, trenurile Coradia Stream sunt echipate cu sistemul de control al traficului ERTMS Nivelul 2 și respectă atât standardele europene (EN), cât și Specificațiile tehnice de interoperabilitate (STI), fiind capabile să funcționeze pe toate principalele sisteme europene de alimentare cu energie.
Viteza maximă a trenurilor va fi de 160 km/h.
Fiecare tren va avea șase vagoane, o capacitate totală de 350 de locuri și podea 100% joasă, pentru a asigura un acces facil pentru toți pasagerii. Vor fi două uși de acces pe fiecare parte a vagoanelor de mijloc și o ușă pe fiecare parte a vagoanelor de capăt. Sistemul de informare a pasagerilor va include un sistem de informare sonoră și un sistem de afișare dinamică. Fiecare vagon va fi echipat cu suport pentru bagaje de dimensiuni mari.
Trenurile Coradia Stream vor fi echipate și cu un sistem digital de numărare a călătorilor, cu senzori de înaltă precizie. Fiecare tren va avea patru toalete ecologice, distribuite uniform pe toată lungimea trenului, una fiind adaptată și pentru utilizarea de către persoane cu mobilitate redusă. Configurația finală, culorile și finisajele vor fi complet personalizate conform cerințelor Autorității Contractante în faza de proiectare.