FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România
scris 28 sep 2023

Când Ford a anunțat, în urmă cu câțiva ani, că vrea să readucă la viață celebrul model istoric Bronco, destul de mulți s-au strâmbat sceptic, gândindu-se că nimic nu poate egala performanțele modelului anilor 60 – 80. Realitatea arată însă că Ford a dat lovitura, reușind să creeze un puternic concurent pentru Jeep Wrangler.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru americani, Bronco este un nume greu, așa cum este Wrangler sau Scout. Obișnuiți cu mașinile dure, capabile să străbată munții și deșerturile americane, cumpărătorii americani s-au trezit în anii 90 că una dintre vedetele off-road de pe piață a dispărut, măturată de valul anti-SUV-uri din acea perioadă. După cinci generații, Ford Bronco devenea istorie și lăsa un loc prea liber competitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Un antreprenor din Turcia a câștigat contractul pentru construcția Tronsonului 1 din autostrada Sibiu-Făgăraș CITEȘTE ȘI Un antreprenor din Turcia a câștigat contractul pentru construcția Tronsonului 1 din autostrada Sibiu-Făgăraș

În urmă cu aproape 10 ani, compania americană a luat decizia de a readuce la viață acest model, folosindu-se de experiența solidă pe care compania o are cu pickup-urile sale, în special cu cel mai vândut automobil din SUA, F-150, dar și cu variantele Raptor ale lui Ranger. Înarmată cu o tehnologie pe care a rafinat-o pe ultimele generații ale acestor modele, având în spate un design care a urmărit îndeaproape liniile vechiului model de acum jumătate de secol, Ford a prezentat în premieră acum mai bine de doi ani noul Bronco. Marea spaimă a fost pentru europeni, care chiar dacă cunoșteau mai puțin istoria Bronco, s-au trezit în fața unei amenințări: modelul nu era deocamdată destinat pieței din Europa.

Anul trecut, Ford a venit cu o surpriză în Europa și a anunțat lansarea lui Bronco pe această piață. A fost una dintre veștile așteptate cu nerăbdare de public, iar din primăvara acestui an, clienții au putut comanda acest model echipat chiar cu motoarele oferite publicului din SUA.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Badlands sau Outerbanks?

Testul pe care am avut ocazia să-l facem cu noul Bronco marchează și startul livrărilor în România. „Sunt primele mașini Bronco ajunse în România”, ne-au explicat reprezentanții Ford la startul testului, unde ne-au fost puse la dispoziție patru mașini echipate cu motorul V6, de 2.7 litri.

FOTO Geely dă lovitura pe piața electricelor: Panda Knight, un mini off-roader la doar 7.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Geely dă lovitura pe piața electricelor: Panda Knight, un mini off-roader la doar 7.000 de euro

Declinat în două echipări distincte, una pentru zonele urbane, alta pentru off-road dificil, ambele versiuni au la bază un sistem de tracțiune integrală puternic, cu diferențial blocabil atât pe față, cât și pe puntea spate. Diferențele vin însă din echipamentele suplimentare. Ineditul acestui test a fost dat de posibilitatea de a compara noul model cu pickup-ul Ford Ranger, care a fost și el lansat de curând pe piața din România.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Primul traseu de test a fost unul de încălzire, pe Valea Prahovei, venit ca o alternativă „wild” la aglomerația de pe DN1. Din Comarnic, traseul către cunoscutul Vârf Pleșuva, unde flutură steagul României, a fost străbutut cu ușurință de Bronco, chiar dacă nu am urmat drumul forestier, ci am luat-o direct, pe deal, prin pădure și puțin noroi. Modelul în echipare Badlands, cel mai performant din puncte de vedere al tehnologiilor off-road, vine dotat nu doar cu sistemul G.O.A.T care controlează comportamentul mașinii pe diferite suprafețe (Normal, Eco, Sport, Slippery & Sand, Baja, Mud/Ruts și Rock Crawl), cu anvelope AT BFGoodrich, ci și cu un diferențial față și o bară stabilizatoare deconectabilă.

TAROM introduce mai multe zboruri pe relația București – Chișinău, începând de la 85 de Euro pe segment CITEȘTE ȘI TAROM introduce mai multe zboruri pe relația București – Chișinău, începând de la 85 de Euro pe segment

Odată puse în funcțiune toate aceste sisteme, mașina urcă cu o lejeritate care impresionează, chiar dacă are de străbătut ravene adânci sau suprafețe instabile, cum sunt pantele abrupte cu pietre. Practic, tot ce ai de făcut este să controlezi direcția cu atenție și să alegi cât de zgâriată vrei să fie caroseria la finalul drumului.

Al doilea traseu a fost ceva mai dur, în zona Fundata, și a inclus drumuri forestiere grele, unele distruse de ploi, finalul fiind în apropiere de vârful Șantilia Mare, până pe Curmătura Fiarelor. Și de această dată mașinile Bronco s-au descurcat, inclusiv cele în echipare Outer Banks, cu anvelope de șosea și gardă la sol redusă.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Motor, specificații și AWD inteligent

Din punct de vedere dinamic, mașina se bazează pe trei elemente importante. Primul este motorul, unul cu șase cilindri în V, de 2.7 litri, care poate genera 335 CP și 563 Nm, cu ajutorul celor două turbine. Chiar dacă nu vorbim despre cel mai puternic motor de pe un SUV de off-road, cifrele sunt suficiente pentru performanțe ridicate. În niciun moment din timpul testului nu am simțit nevoia de mai multă putere sau cuplu, însă trebuie să spunem că gradul de dificultate al traseelor a fost unul mediu.

GRAFIC Producția de automobile din România frânează pentru a treia lună consecutivă și intră pentru prima dată pe minus, după opt luni CITEȘTE ȘI GRAFIC Producția de automobile din România frânează pentru a treia lună consecutivă și intră pentru prima dată pe minus, după opt luni

Al doilea detaliu de forță al lui Bronco este garda la sol împreună cu unghiurile specifice de off-road (de atac, degajare, de trecere). Cu un ampatament scurt și 38/31/22, unghiuri, cu o gardă la sol de 261 mm (237 mm pentru Outer Banks) și o înălțime maximă la trecerea prin vad de 80 cm, Bronco se așează direct în topul celor mai bine preparate automobile din off-road ale momentului, depășind inclusiv versiunea Raptor a lui Ranger.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Al treilea element definitoriu este sistemul de tracțiune integrală, bazat pe o transmisie automată, pachetul de asistență și suspensia de înaltă performanță. Cutia de viteze este una cu 10 trepte, cuplată la roți prin cele trei sisteme diferențiale, care pot fi blocate individual, cu raporturi reduse (low) controlate electronic, până la 64,33:1, cel mai mare raport din segment. Modurile de conducere ce pot fi alese din selectorul de pe consolă (GOAT) acoperă cam toată gama de suprafețe posibile, de la noroi, la pietre, de la rădăcini la Baja. În funcție de modul ales, sunt setate combinații diferite pentru accelerație, trepte și direcție și, în plus, activează și camera 360. Un plus este camera față, care permite vizualizarea terenului din fața mașinii inclusiv în condiții de vizibilitate redusă din cauza pantelor. Un amănunt interesant este și modul 4A al transmisiei, care folosește raportele optime în off-road automat, fără intervenția șoferului. De asemenea, funcțiile Trail Control și Trail One-Pedal sunt extrem de utile, mai ales în momentele de coborâre a pantelor.

LISTA Grindeanu: Până la sfârșitul anului 2024 dăm cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres CITEȘTE ȘI LISTA Grindeanu: Până la sfârșitul anului 2024 dăm cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres

În fine, suspensia pe Badlands este mult mai bună față de Outer Banks, cu o cursă de 240 mm/261 mm față/spate (200/215 mm la OB), fiind produsă de Bilstein. Posibilitatea decuplării barei stabilizatoare față asigură un comportament independent roților, în teren cu denivelări pronunțate, însă acest lucru este susținut și de sistemul de asistență HOSS (High Performance Off-road Stability Suspension), care permite ca roțile să mențină contactul cu solul chiar și la încrucișări extreme ale punților.

Și ar mai fi de menționat o funcție absolut nouă, cu perspective de a fi apreciată de off-roaderi: Trail Turn Assist, care ajută la reducerea razei de viraj, prin frânarea roții interioare spate. Practic, prin blocarea roții, mașina se rotește în jurul acesteia, micșorând radical raza virajului, ceea ce este uneori vital pe drumuri sau trasee în ac de păr. Funcția este valabilă doar la viteze sub 20 km/h și doar în modurile 4H sau 4L.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Design și prețuri

Designul lui Ford Bronco este unul puternic, pentru că reia tema vechiului model într-o interpretare modernă extrem de reușită. Proporțiile cuboide, la modă în lumea off-road, farurile rotunde, dar cu accente moderne evidente, date de luminile LED și caroseria decapotabilă, cu patru elemente de acoperiș hard, ce pot fi demontate într-un timp scurt, fac din Bronco o apariție care atrage atenția imediat.

La interior, totul este în ton cu specificul mașinii, cu un bord drept, ce pare inspirat din cel al camioanelor și tractoarelor, îndulcit însă substanțial de display-urile largi. Atât cel destinat instrumentarului de bord, cât și cel central, de infotainment, sunt utilizate din plin de sistemele de asistență pentru off-road. Aici sunt afișate, după caz, poziția mașinii, modurile de funcționare ale fiecărui sistem, înclinația mașinii pe cele trei axe și multe alte date, unele utile, altele doar informative.

Dacia intră pe segmentul Golf - Megane, cu proiectul C-Neo. Două noi modele ar putea fi construite la Mioveni, „cu ore suplimentare” CITEȘTE ȘI Dacia intră pe segmentul Golf - Megane, cu proiectul C-Neo. Două noi modele ar putea fi construite la Mioveni, „cu ore suplimentare”

Pe șosea, mașina se simte bine, în special datorită motorului puternic, al suspensiei rigide și a amprentei consistente, în raport cu înălțimea. Anvelopele AT nu sunt cele mai potrivite pentru asfalt, sunt ceva mai zgomotoase, dar s-au descurcat foarte bine la viteze de autostradă. Mult mai zgomotos este acoperișul din plastic, care face astfel un compromis pentru a aduce plăcerea unei caroserii ce poate fi transformată într-un cabrio în secunde.

Ford Bronco este disponbil pentru clienții din România pentru comenzi, cu livrări care pot dura până la câteva 6 săptămâni, la un preț de 83.400 de euro, în echiparea Badlands, testată. Versiunea mai soft, Outerbanks, costă cu numai 4.000 de euro în minus, iar diferențele sunt cele specifice off-road-ului extrem, dar rămân prezente cele mai multe dintre echipamentele și trăsăturile de performanță.

Ford Ranger

Modelul pe care l-am testat alături de Bronco este un veteran deja al off-road-ului, indiferent dacă vorbim despre versiunile în echipare urbană sau cele de top, Raptor. Noua generație Ford Ranger a fost lansată anul trecut și a fost un best-seller încă din prima clipă, chiar dacă generația anterioară încă mai făcea vânzări foarte bune. De altfel, cu ajutorul acestui model, Ford rămâne lider de piață pe segmentul pickup-urilor din Europa, un segment pe care și-au încercat norocul mărci cu mai puțină experiență (Mercedes, Renault) și și-au rupt gâtul, dar au făcut-o chiar și mărci cu experiență mai bogată (vezi Nissan Navara).

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Am avut ocazia să conduc pe cele mai grele porțiuni ale traseului o echipare Plantinum, care este, teoretic, o echipare premium, cu accente urbane, dar cu suficiente dotări de performanță. Este, practic, cea mai scumpă echipare, înainte de Raptor, iar acest lucru se vede.

Grindeanu anunță că România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor, din cauză neintrării în Schengen: Impactul financiar pentru că nu am intrat în Schengen, 2% din PIB CITEȘTE ȘI Grindeanu anunță că România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor, din cauză neintrării în Schengen: Impactul financiar pentru că nu am intrat în Schengen, 2% din PIB

Motorul este un diesel de 3.0 litri, tot un V6, cu o putere mai mică față de Bronco, 240 CP, dar un cuplu mai mare, de 600 Nm, care se simte încă de la turații mici. În plus, consumul specific unui diesel poate fi determinant în alegerea mașinii. De altfel, cele două mașini au destinații aproape complet diferite, exceptând situația în care un proprietar de Ranger va folosi mașina doar pentru călătorii, aventură și concedii.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România
FOTO - ANUNȚ Ford Transit Courier \ CITEȘTE ȘI FOTO - ANUNȚ Ford Transit Courier "este gata de producție" la Craiova

Echipamente și preț

Prețul acestui pick-up este de 63.368 euro, în echiparea testată, ceea ce înseamnă că pentru o sumă mai mică cu aproximativ 25.000 de euro poți cumpăra un vehicul cu performanțe apropiate. Spun apropiate, pentru că cei de la Ford nu ne-au lăsat, de exemplu, să traversăm cele mai dificile porțiuni de traseu, în timpul testului, cu Ranger, în primul rând din cauza anvelopelor nepotrivite. În al doilea, rând, dimensiunile, mai ales ampatamentul și consolele, în special în spate, unde bena micșorează unghiul de degajare și la traversări, unde posibilitatea de a atinge vârful de pantă e mai mare, limitează performanțele lui Ranger.

VIDEO Încep lucrările la un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI VIDEO Încep lucrările la un nou drum expres în România

Asta nu înseamnă că nu rămâne unul dintre cele mai bine orientate către off-road pick-up-uri din piață. Transmisia automată cu 10 trepte și sistemele de asistență care se bazează pe o tehnologie apropiată de cea regăsită pe Bronco, împreună cu amortizoarele Bilstein, permit abordarea în siguranță a aproape oricărui tip de suprafață, cu condiția ca anvelopele să fie bine alese. În plus, mașina are o serie de echipamente de confort la interior, începând cu sistemul de infotainment SYNC 4A High, cu audio Bang&Olufsen, climatronic cu două zone, farurile LED cu matrice dinamică, cu autoreglare, sunt doar câteva din detaliile care contează.

Pentru cei care vor o versiune mai orientată către off-road, au la dispoziție Wildtrack, care este și un pic mai ieftin (60.631 euro) și care nu este cu aproape nimic mai prejos decât Platinum, sau vârful de gamă Raptor, care aduce un motor pe benzină, echipamente care se bat cu cele de pe Bronco, dar are și un preț mai mare cu circa două mii de euro.

FOTO & VIDEO TEST DRIVE Ford Bronco versus Ford Ranger: cel mai nou off-roader din Europa a ajuns în România

Comparativ

Comparația dintre cele două modele ar putea fi făcută în primul rând în funcție de scopul pentru care ar fi cumpărat unul sau altul dintre modele. Ranger are avantajul benei, în care pot fi transportate materiale, bagaje, schiuri, fără teama de a distruge interiorul mașinii. Are dezavantajul unghiurilor și lungimea îi limitează accesul în anumite locuri sau trasee.

FOTO Mărcile chinezești și-au prezentat premierele la Munchen și pregătesc ofensiva europeană CITEȘTE ȘI FOTO Mărcile chinezești și-au prezentat premierele la Munchen și pregătesc ofensiva europeană

Bronco vine în primul rând cu o imagine unică, cu avantajele date de un SUV premium, confort mai mare la interior și un portbagaj specific. Dotările de off-road, mai ales pe versiunea Badlands ridică și prețul la un nivel destul de mare, ceea ce face din acest model unul aspirațional, pe care puțini și-l permit pentru un vehicul de zi cu zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
test drive ford bronco
ford ranger
noul ford ranger raptor
preturi ford bronco