FOTO & VIDEO Premieră mondială: Dacia lansează noile Sandero, Logan și Sandero Stepway, cu un design modern și fără motoare diesel

FOTO & VIDEO Premieră mondială: Dacia lansează noile Sandero, Logan și Sandero Stepway, cu un design modern și fără motoare diesel
scris 29 sep 2020

Dacia lansează astăzi o nouă generație a familiei de automobile Sandero – Logan, nucleul dur al gamei sale, cel care face cea mai mare parte a vânzărilor pe aproape toate piețele lumii pe care marca este prezentă. Noile modele reprezintă cel mai mare salt pe care Dacia îl face de la înființarea sa, în 1966 – 1967, datorită accesului la tehnologie de ultimă oră.

Industria auto din România are parte astăzi de o zi importantă, odată cu premiera mondială a modelelor Dacia Logan, Sandero și Sandero Stepway. Acesta din urmă a devenit, o dată cu această generație, un model cu personalitate distinctă față de Sandero, el fiind, de altfel, preferatul clienților pe multe dintre piețe, încă de la generația anterioară.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sandero și Sandero Stepway se diferențiază și mai mult acum

Sandero și Sandero Stepway se diferențiază și mai mult acum

Design

Ceea ce surprinde la noile modele, încă de la prima vedere, este designul modern, proaspăt, cu linii fluide, musculare și faruri cu LED, care atrag imediat atenția cu o linie în formă de Y răsturnat, noua semnătură luminoasă a mărcii. Evoluția față de generația anterioară este evidentă, chiar dacă designerii au încercat să păstreze stilul generației 2, pentru a menține o continuitate estetică. Dacă Sandero intră în lumea hatchback-urilor mainstream, Logan face un pas și mai mare și depășește zona simplă în care se regăsea cu generația anterioară, primind o caroserie mult mai fluidă, mai elegantă, care va relansa, cel mai probabil, acest model pe piețele pe care va fi menținut. Și spunem asta pentru că pe multe din piețele vestice Logan va deveni istorie și nu va mai fi prezent în ofertă.

Am lăsat la final Sandero Stepway special, pentru că el vine cu o transformare aproape miraculoasă. Mici trucuri de design, o gardă la sol ridicată, bare longitudinale de plafon și deja Sandero Stepway concurează fără probleme cu toate mini SUV-urile de clasă B de pe piață. Față de Sandero, are câteva elemente în plus, printre care o capotă mult mai profilată, ornamentele specifice de crossover, roți și jante de dimensiuni mai mari și barele de plafon care vin cu un sistem ingenios: ele pot fi răsucite transversal, astfel că nu mai este nevoie de alte bare pentru prinderea portbagajelor sau a altor obiecte. Nu în ultimul rând, trapa de plafon, o premieră pentru aceste modele, suplimentează gama de opționale.

Noul Sandero Stepway

Noul Sandero Stepway

Interiorul noilor modele a suferit și el operații estetice radicale. Noi materiale, un bord foarte modern, cu linii simple și elegante, guri de ventilației cu un design inovator creează o atmosferă mult mai plăcută decât la generația anterioară, iar sistemele media oferite se ridică la nvielul oricărui competitor.

Dimensiuni

Dimensiunile celor trei mașini au rămas comparabile cu cele ale generației anterioare. Sandero are 4,09 metri lungime, cu 1,84 metri lățime, 1,49 metri înălțime și o gardă la sol de 13,3 cm. Capacitatea portbagajului este de 328 litri. Versiunea Stepway este mai înaltă cu 3,5 centimetri, având o gardă la sol mai mare, de 17,4 cm.

Noul Logan

Noul Logan

Logan a crescut ușor în lungime, cu 4,39 metri, lățimea fiind identică cu Sandero, în timp ce lățimea este puțin mai mare, cu 2 mm. Garda la sol este 13,5 cm. Câștigul major este portbagajul, la 528 litri, iar pentru creșterea capacității acestuia, inginerii care au dezvoltat modelul au mărit spațiul de acces dintre portbagaj și habitaclu, inclusiv în înălțime. O modificare la accesul în portbagaj este dispariția butonului de deschidere, acesta fiind ascuns sub marginea capotei portbagajului. Logan mai primește un bonus: un organizator pentru portbagaj extrem de practic, care permite amplasarea diferitelor obiecte și bagaje fără ca ele să se „amestece” în mers, la viraje.

Conectivitate

Cel mai simplu sistem multimedia de care dispun Logan, Sandero și Sandero Stepway este Media Control, un sistem ingenios, simplu și ieftin. Acesta nu are un ecran propriu, ci poate fi comandat de pe butoanele sateliților de pe volan și afișează informațiile de bază între ceasurile de bord. El dispune însă de conexiune bluetooth, care permite ca telefonul mobil să se transforme în display-ul de comandă. Un suport special pentru telefon și o aplicație pentru iPhone sau Android  fac din telefon display-ul ideal, prin care pot fi accesate nu doar comenzile media, ci și informațiile mașinii.

BMW a primit o amendă de 18 milioane de dolari pentru falsificarea cifrelor de vânzări pe piața din SUA CITEȘTE ȘI BMW a primit o amendă de 18 milioane de dolari pentru falsificarea cifrelor de vânzări pe piața din SUA

Pentru cei care vor ceva mai sofisticat, varianta superioară este Media Display, care dispune de propriul ecran de 8 inci, patru boxe, conexiune bluetooth, Apple Car Play sau Android Auto, pentru conectarea teelfonului și chiar comenzi pentru unele sisteme ale mașinii.

În fine, sistemul media cel mai complex este Media Nav, care include și o navigație, conectivitate wireless și șase boxe audio. Trebuie menționat că toate aceste sisteme dispun de conexiune USB, amplasată pe bord, în apropierea displayului.

Interior Logan cu Media Nav

Interior Logan cu Media Nav

Sisteme de siguranță

Cea mai radicală modificare a noilor modele este reprezentată de noua platformă pe care cele trei mașini o utilizează, o platformă modulară, CMF-B, dezvoltată de alianța Renault Nissan Mitsubishi pentru vehiculele de clasă B. Până acum, au fost deja lansate Renault Clio și Renault Captur, precum și Nissan Juke. Pentru modelele Dacia, platforma are o versiune simplificată, care să permită menținerea costurilor de producție la un nivel specific mărcii. Potrivit reprezentanților Dacia – Renault, modelul hatchback Sandero are aproximativ 20% piese comune cu Clio. Asta nu împiedică noile modele să acceseze o parte din tehnologia care vine odată cu platforma. Este vorba nu numai despre motorizări, dar și despre unele sisteme de siguranță, precum frânarea de urgență sau monitorizarea unghiului mort. Mai mult, platforma oferă un comportament mai bun pe șosea printr-o rigiditate crescută și o protecție mai bună la impact. Noii senzori de presiune din uși și accelerometrele asigură o viteză mai mare de deschidere a airbagurilor în caz de accident. Oferta de airbaguri este mai bună decât pe generația anterioară, cu șase unități standard, la care se adaugă limitatorul pentru centură și pretensionerele de centură. Toate acestea, plus sistemul de apelare de urgență, impus de legislația europeană, cresc semnificativ gradul de siguranță activă și pasivă al acestor mașini. Cei de la Dacia nu au vrut să facă estimări privind posibilele teste de impact EuroNCAP, dar sunt optimiști, chiar dacă duritatea acestor teste s-a amplificat de la un an la altul.

Noua platformă CMF Renault - Dacia

Noua platformă CMF Renault - Dacia

Cel mai important sistem de siguranță care apare pe un model Dacia este frânarea de urgență, principala componentă a ADAS, pachetul de sisteme de asistență a șoferului. Sistemul este realizat de inginerii de la Continental, o bună parte din componente fiind fabricate în România. Sistemul de frânare de urgență este funcțional la viteze între 7 și 170 km și se bazează pe un radar localizat în partea din față a mașinii care detectează un automobil aflat în mișcare sau staționat în fața vehiculului care rulează. În cazul în care apare riscul unei coliziuni, sistemul emite un sunet de avertizare însoțit de un mesaj afișat pe bord, după care crește forța de frânare, dacă șoferul a frânat deja, iar riscul de coliziune nu a dispărut. În cazul în care frâna nu a fost acționată deloc sau apăsarea nu a fost suficientă, sistemul crește și mai mult presiunea pe frână. La viteze reduse, mașina se va opri complet. La viteze mari, sistemul va reuși să reducă semnificativ viteza mașinii, înainte de un impact iminent.

Piața auto din Europa: Dacia Sandero rămâne în Top 10, înainte de schimbarea generațiilor CITEȘTE ȘI Piața auto din Europa: Dacia Sandero rămâne în Top 10, înainte de schimbarea generațiilor

Sistemul de avertizare a unghiului mort face parte din același pachet ADAS și este activ între 30 și 140 km/h. Se bazează pe patru senzori cu ultrasunete și avertizează dacă există un risc de coliziune în timpul manevrelor de schimbare a benzii (depășiri), cu o mașină sau o motocicletă, în lateral sau din spate. Sistemul avertizează cu ajutorul unui sunet specific și a unei lumini intermitente amplasate pe oglinda laterală.

Noul Sandero

Noul Sandero

Sistemul de asistență la parcare, din același pachet, are senzori clasici pe barele față/spate, o cameră de marșarier și linii de ghidaj pe display, plus avertizări audio și video.

Asistența la urcare este al patrulea sistem din acest pachet și asigură o protecție la plecarea de pe loc, în rampă. Sistemul previne deplasarea spre spate, în momentul în care este ridicat piciorul de pe pedala de frână, prin blocarea roților timp de peste 2 secunde, suficient pentru ca șoferul să poată apăsa accelerația.

Pe lângă aceste sisteme, noile modele mai includ sistemul ESP standard, alături de un limitator de viteză, plus un cruise control opțional.

Protecții bine evidențiate pentru Stepway

Protecții bine evidențiate pentru Stepway

Motorizări

Noile Sandero, Logan și Sandero Stepway aduc o premieră în gama Dacia: dispariția motoarelor diesel. Marca a decis să facă acest pas, nu este încă foarte clar dacă este o decizie definitivă, însă motivația adusă de șefii mărcii este legată de tendința de dispariție a acestor motoare din cererea clienților, pe lângă explicația oficială fiind valabilă și cea legată de emisiile poluante ale acestor motoare. Acestea penalizează serios marca Dacia și Grupul Renault, de aceea au fost eliminate. Mai mult, la 1 ianuarie 2021 intră în vigoare noile norme Euro 6d, care ar fi solicitat investiții noi în adaptarea acestor motoare, investiții care riscau să nu mai poată fi recuperate din vânzările ulterioare.

Până la o posibilă introducere a unor motoare hibrid, soluția adoptată a fost cea a eliminării motoarelor cu motorină din ofertă. În aceste condiții, propulsoarele propuse sunt cunoscute: SCe 65, care este un motor de 1.0 litri, în trei cilindri, aspirat. Acesta este împerecheat cu o cutie în 5 trepte. Următorul motor este 1.0 litri TCe 90, fiind, practic, versiunea turbo a primului. Cu o putere de 90 CP și două versiuni de cutie, este motorul care va genera cele mai multe vânzări din gamă. Pe lângă o cutie manuală cu șase trepte, acest propulsor va putea fi comandat cu o cutie CVT, automată. Aceasta înlocuiește vechea cutie robotizată ce a fost disponibilă pe generația anterioară. Pentru cei care vor o motorizare și mai versatilă, Dacia oferă și o motorizare cu GPL, pe motorul TCe100 ECO-G, care poate fi alimentat și cu gaz lichefiat. Însoțit de cutia manuală în șase trepte, beneficiază de un nivel destul de mare de automatizare, inclusiv un afișaj care oferă informații privind consumul și tipul de carburant utilizat în fiecare moment. Dar ceea ce este cel mai important este faptul că are o autonomie imensă, 1.300 de kilometri, cu un rezervor de benzină de 50 de litri de benzină și unul de 40 de litri de GPL. Mai mult, cei de la Dacia ne-au spus că sunt lideri europeni la capitolul motorizări GPL, această tehnologie fiind una dintre tendințele actuale ale pieței auto de pe continent, înlocuind cealaltă opțiune, cu gaz comprimat.

Nu în ultimul rând, toate motoarele sunt disponibile cu tehnologia STOP&START, care asigură economii importante de carburant.

Interior Sandero

Interior Sandero

Producție și lansare

Noile modele vor fi produse în cele două uzine Dacia, la Mioveni și la Tanger, cu o distribuție un pic diferită față de cea actuală. Sandero se va muta complet în Maroc, potrivit declarațiilor reprezentanților Renault – Dacia făcute la Paris, la întrebarea Profit.ro, cu ocazia lansării noilor modele, în timp ce la Mioveni vor fi produse Logan și Stepway, alături de Duster și „posibile alte modele”.

Lansarea comercială este programată pentru sfârșitul anului, respectiv finalul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie. Prețurile nu au fost anunțate, însă sunt așteptate scumpiri generate de trecerea la noua platformă și introducerea noilor tehnologii.

Trapă în premieră pentru Sandero

Trapă în premieră pentru Sandero

Lumini LED față și spate pentru noile Logan și Sandero

Lumini LED față și spate pentru noile Logan și Sandero

Grile ventilație Sandero Stepway

Grile ventilație Sandero Stepway

Dacia Logan 3

Dacia Logan 3

Portbagaj Logan cu organizator

Portbagaj Logan cu organizator

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia sandero
noul sandero
noul logan
lansare noile sandero logan
design sandero stepway
dacia fara motoare diesel