Cel mai așteptat moment al anului în industria auto românească, premiera mondială a noului Duster, a avut loc la Lisabona, acolo unde Profit.ro a avut acces la mai multe exemplare ale noului SUV, în diferite versiuni de echipare și la informațiile complete privind tehnologiile, motoarele și prețul acestui automobil.
Profit.ro a fost la Lisabona, astfel că vă putem prezenta informațiile complete referitoare la cea de-a treia generație a SUV-ului Dacia Duster.
Calendarul lansării
Cea mai importantă informație în acest moment este calendarul lansării acestui model, pentru toți cei care și-au propus să comande noul model Dacia.
Astăzi, 29 noiembrie, este premiera mondială, cu fotografii și filme ale noului model, și, de asemenea, sunt explicate detaliile tehnice, motorizări, echipamente.
În primăvara anului viitor este programată premiera fizică, adică prezența la un salon auto. Acest lucru va avea loc în luna martie (începând cu 26 februarie), la Geneva, unde Renault și Dacia vor avea standuri în celebrul salon care a fost suspendat timp de trei ani.
Tot în acea perioadă, dealerii Dacia vor deschide comenzile pentru noul model, odată cu apariția primelor exemplare în showroom-uri. Momentul se va suprapune, în mare măsură, cu startul producției lui Duster în uzina din Mioveni, județul Argeș.
În fine, primele mașini vor ajunge la clienți abia în vara viitoare, după cum au anunțat reprezentanții Dacia.
Design
Noul Dacia Duster are un aspect care a devenit celebru în toată lumea încă de acum doi ani, și asta pentru că Bigster, conceptul care a fost dezvăluit atunci, este o copie aproape perfectă a lui Duster. Singurele diferențe majore sunt lungimea, care la Bigster este mai mare, și partea din spate, în zonele laterale. În rest, 99% din designul exterior al conceptului se regăsește pe noul Duster, dintr-un motiv foarte simplu: Bigster a fost creat după Duster și nu invers.
Printre elementele specifice ale noului Duster se numără forma: mult mai rectangulară, cu unghiuri drepte și suprafețe mai puțin curbate decât vechiul model. Mașina amintește pe alocuri de liniile vechiului Toyota Land Cruiser, inclusiv la diagonala liniei geamurilor laterale.
Partea frontală este cea care aduce noutatea majoră, cu faruri care continuă ideea literei Y răsturnate, dar acum au o formă mult mai modernă, mai tehnică, prelungită în designul grilei.
Și la partea din spate avem o noutate care atrage atenția: stopurile în formă de Y răsturnat, care vor face mașina ușor de recunoscut pe șosele.
Am mai remarcat absența cromului de pe mașină, prezența unui nou material creat din plastic reciclat, ușor de observat cu ochiul liber. Acest plastic, creat de echipa Dacia și numit Starkle, este utilizat la barele parașoc, dar și la protecțiile laterale ale pasajelor roților și la alte elemente. Componenta reciclată are o culoare mai deschisă, oferind un aspect pestriț, interesant, materialului, care a putut fi văzut pentru prima dată pe conceptul Manifesto.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ RNF, echipa MotoGP al cărei acționar majoritar este o companie românească, a fost exclusă din campionat pentru sezonul 2024
De asemenea, gura de aer falsă de pe aripi este din același plastic și vine cu o modificare: este integrată în profilul caroseriei și nu mai iese în relief. În ansamblul ei, mașina are un aspect mult mai sport, mai orientat spre off-road, cu toate aceste ornamente și componente negre, care completează forma rectangulară a caroseriei..
Designerii conduși de David Durand au căutat de această dată pentru Duster proporții mai dinamice, care să-i accentueze spiritul off-road, de aventură, și, cu aceste idei în minte, rezultatul a fost unul spectaculos.
„Chiar înainte de a începe să lucrăm la stilul noului Duster, am lucrat la proporțiile sale, pentru a-i da o postură echilibrată. Faptul că am început prin identificarea proporțiilor potrivite ne-a permis să evităm ulterior orice artificiu de stil”, spune David Durand, director de design Dacia.
CITEȘTE ȘI FOTO După 16 ani, Petrom colaborează din nou cu italianul care a adus în țară ButanGas-ul lui Iosif Constantin Drăgan. Parteneriat pentru stații de alimentare cu GNC și GNLPrintre deosebirile vizibile față de Duster 2 este și hayonul, care a căpătat o înclinație mai mare, cu un efect asupra senzației de caroserie dinamică, dar care, probabil, își pune amprenta asupra volumului pe care îi oferă portbagajul.
Dimensiunile
Dacia Duster 3 are exact aceleași cifre privind lungimea și ampatamentul, dar vine cu schimbări la lățime și la înălțime. Mai exact, cu 4,34 metri lungime și 2,67 metri ampatament, noul Duster are cifre identice cu vechiul Duster pe care îl va înlocui, deși avem o platformă complet nouă, care permitea, teoretic, orice lungime, până la 4,60 metri. Zvonurile despre creșterea în lungime a lui Duster sunt astfel infirmate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan: Am terminat operațiunile de asfaltare de sub pasajul Doamna GhicaA scăzut înălțimea, discret, la 1,66 metri, ceea ce îi conferă un centru de greutate mai scăzut și o atitudine mai sportivă, în timp ce lățimea a crescut ușor, la 1,81 metri, ceea ce înseamnă că pasagerii au primit câțiva centimetri în plus. Acest detaliu este vizibil în zona aripilor, care nu mai sunt pronunțate în exterior, ci se aliniază cu restul caroseriei.
Interior
Habitaclul noului Duster este complet diferit de ceea ce ne-am obișnuit să ofere Dacia în mașinile sale. Cu un bord înalt, având un design robust spre sport, cu un instrumentar de bord complet digital și un display de infotainment cu o diagonală de 10,1 inci, Duster lasă o impresie de mașină solidă.
CITEȘTE ȘI Dacia oprește vânzările, de Black Friday, în Marea Britanie. „Noi oferim valoare tot anul”Bordul pare că limitează suprafața utilă a parbrizului, la fel și geamurile laterale, dar vine în schimb cu sentimentul de ordine și utilitate.
„Am căutat să stabilim o adevărată coerență între designul exterior și cel interior. Stilul habitaclului este robust și dă impresia unui spațiu în care ești protejat”, explică designerul David Durand. Regăsim la interior tema literei Y, la fel și ornamentele care imită cuprul și, din păcate, regăsim plasticul tare, care ne amintește că ne aflăm în cel mai ieftin SUV de pe piața auto europeană. Dacia descrie această trăsătură cu adjectivul „esențial”, însă unii clienți vor remarca, probabil, faptul că nu găsim nicio suprafață mai moale în zona bordului.
Date tehnice
Am spus și mai devreme că platforma tehnică pe care a fost dezvoltat noul Duster este CMF-B, aceeași utilizată pe noile Sandero și Jogger, dar și pe Clio și Captur. Față de modelele Renault, vor fi unele diferențe de specificații ale componentelor, pentru că la Dacia avem versiunea entry a platformei, dar în ansamblul ei, aduce o mulțime de noutăți extrem de importante. Este vorba, pe de o parte, de motoarele oferite, dar, pe de altă parte, și de toată electronica și sistemele de asistență ale mașinii.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată cel mai nou nod rutier între 2 autostrăzi, de pe Autostrada Bucureștiului. Va fi deschis în doar câteva zile. Imagini și din avionDacia susține că platforma reușește să ofere un volum interior mai mare, fără să existe modificări ale dimensiunilor, ceea ce înseamnă că și volumul portbagajului va fi mai mare, cu 472 litri. Dar beneficiile reale sunt la nivelul comportamentului pe șosea (direcție, suspensie, antifonare, vibrații).
Este o gamă de motoare complet noi comparativ cu vechiul model. În primul rând, apariția propulsoarelor electrificate, mild-hybrid și full-hybrid, duc Dacia în rândul mărcilor cu o gamă (aproape) completă de motoare, fiind de altfel primul model al mărcii cu o astfel de flexibilitate.
Tracțiunea integrală
Așa cum a promis, Dacia nu renunță la tracțiunea 4x4 pe noul Duster, iar această are o arhitectură clasică, cu cardan, zvonurile despre o transmisie AWD electrificată fiind deocamdată infirmate. Cei de la Dacia ne-au confirmat că este același sistem de pe Duster 2, care însă a fost îmbunătățit pe fiecare dintre componentele sale, pentru a oferi performanțe și mai bune și pentru a păstra trăsăturile de off-roader ale acestui SUV.
În primul rând, sistemul de comandă al transmisiei (numit acum 4x4 Terrain Control), are două noi moduri de off-road pe care șoferul le poate selecta, Mud/Sand și Snow,. Acestea se adaugă la modul clasic Auto, cel care repartizează automat cuplul către punți și la cel numit OFF-ROAD, care are la bază vechiul 4x4 LOCK, dar care acum este mult mai inteligent și distribuie variabil cuplul în funcție de solicitări și aderență.
Un al cincilea mod introdus este ECO, care reușește să reducă unele dintre sistemele mașinii (AC, accelerație, diferențial) pentru a economisi consumul de carburant. În toate aceste cinci moduri de rulare, sistemul de control acționează asupra principalelor funcții dinamice, accelerație, distribuția cuplului între punți, ESC, pentru a oferi cea mai bună aderență și cel mai bun comportament în off-road.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministerul Transporturilor a semnat încă trei contracte pentru construcția a 68 de km de autostradă în zona TransilvanieiDuster 3 oferă și o gardă la sol de 21,7 centimetri (20,8 cm la 4x2), identică cu Duster 2, aceasta fiind valabilă doar la versiunea 4x4. Unghiul de atac este de 31 de grade, cel de degajare – 36 de grade, ceea ce înseamnă că avem o îmbunătățire față de generația anterioară, însă cifrele sunt valabile doar pentru versiunea 4x4.
Acest lucru este posibil deoarece Dacia a construit, practic, două modele diferite. Caroseria 4x4 are o serie de modificări evidente care o deosebesc de cea 4x2, fiind evident mai ales în zona consolelor. Putem spune că avem de-a face cu două mașini, diferite din multe puncte de vedere.
În ceea ce privește asistența în off-road, sistemul Downhill speed control este cel care permite coborârea pantei în siguranță, cu o viteză redusă, asigurând frânarea automată pentru controlul vitezei, între 0 și 30 km/h, fără să fie nevoie de acționarea frânei sau accelerației de către șofer.
În plus, șoferul dispune pe display-ul infotainment de informații All Road, care prezintă într-o formă grafică unghiurile de înclinare laterală ale mașinii, unghiul de tangaj, dar și distribuția cuplului între punți.
Pe lângă protecțiile laterale, Duster are și o serie de protecții amplasate sub caroserie, capabile să preia o parte din șocurile inevitabile din off-road în zonele vitale.
Motoare
Începem cu motorul 1.2 TCe 130, care este o premieră pentru Dacia, fiind un motor mild-hybrid, similar cu propulsorul de pe Renault Austral. Are o arhitectură pe 48 de volți, bazată pe un motor cu benzină care funcționează în ciclu Miller, susținut în momentele de accelerație de un motor electric, astfel încât consumul să fie redus cu 10%.
O baterie de 0,9 KWh stochează energia recuperată și alimentează motorul la nevoie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Cherecheș a fost prinsEste singurul motor disponibil cu tracțiunea integrală, dar poate avea și transmisia 4x2. Singura cutie de viteze cu care poate fi împerecheat este cutia manuală cu 6 trepte, care asigură o treaptă I mai scurtă, potrivită pentru off-road.
Al doilea motor, Hybrid 140, este motorul full-hybrid care se regăsește și pe Jogger și credem, având în vedere testele cu acest model, că se va descurca foarte bine și pe SUV-ul Dacia, având în vedere asemănările de dimensiuni și greutate ale celor două modele. Cu un motor aspirat de 1.6 litri de 94 CP și un motor electric de 49 CP, acest grup motopropulsor oferă cifre foarte bune de consum și emisii, fiind împerecheat cu o cutie automată care include motorul electric. Bateria care contribuie la recuperarea energiei de frânare are 1,2 kWh și poate permite rularea în regim electric pe distanțe scurte.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Unde pot fi construite Renault Twingo electric și Dacia Spring 2Nu în ultimul rând, ECO-G 100 este motorul mixt benzină – GPL care este disponibil în toată gama Dacia. Este motorul cu cea mai mare autonomie și, din anumite puncte de vedere, este și cel mai economic din gamă.
Versiuni de echipare
Dacia Duster va fi disponibil la momentul lansării în patru versiuni, Essential, Expression, Journey și Extreme, având o serie de echipamente utile chiar de pe cea mai accesibilă versiune. Pe Essential mașina va fi oferită cu Media Control, care include doar comenzile pe volan, un display de numai 3,5 inci, pe instrumentarul de bord analogic, și suport de telefon, dar cu posibilitatea de conectare din aplicația de pe telefon.
CITEȘTE ȘI FOTO România are primele elicoptere Black Hawk pentru misiuni de salvarePe echiparea următoare, Expression, clienții vor primi instrumentarul de bord digital de 7 inci și display-ul central de 10 inci cu conectivitate Apple CarPlay și Androind Auto, cu 4 difuzoare. Pentru celelalte echipări se adaugă Media Nav Live, cu navigație conectată, care oferă în timp real informații despre trafic și sistem audio Arkamys 3D, cu 6 difuzoare, standard pe Journey și opțional pe Extreme. Toate versiunile vor putea fi actualizate OTA (over the air), ceea ce va elimina necesitatea deplasării la service.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou stadion în București
Pe scurt, Dacia a prezentat cele mai importante echipamente pe fiecare versiune:
Essential : bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, 6 airbag-uri, senzori pentru parcarea cu spatele.
Expression : jante din aliaj de 17”, tablou de bord digital de 7”, ecran central digital de 10,1” cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlayTM/Android AutoTM wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz.
Extreme : bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, sistem YouClip « 3 în 1 », elemente decorative interioare și exterioare de culoare Copper Brown.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministerul Transporturilor a semnat încă trei contracte pentru construcția a 68 de km de autostradă în zona TransilvanieiJourney : jante din aliaj de 18”, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.
Accesorii și asistență
Noul Duster va putea fi comandat cu sistemul Pack Sleep, introdus pe Jogger, care permite transformarea mașinii într-un mic caravan, care include un pat de 1,90 metri, care dispune de spațiu de depozitare. De asemenea, portbagajul de pavilion permite transportul de încărcături de până la 80 kg. Pe versiunile Expression și Journey mașina va fi echipată cu prize USB C pentru pasagerii din față și spate. Un încărcător wireless va fi de asemenea standard pe Journey și opțional pe Extreme.
CITEȘTE ȘI VIDEO Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță: Săptămâna viitoare vom circula pe pasajul Europa Unită!
Printre noutățile de pe Duster, la nivelul sistemelor de asistență este sistemul inteligent de comutare între faza lungă și scurtă, care va fi disponibil în serie pe Extreme și Journey. De asemenea, de la Expression, este transmis un cruise control clasic, cu limitator de viteză. Sistemul de frânare automată de urgență, este superior față de cel de pe Sandero, având capacitatea de a detecta și pietoni și bicicliști, nu doar mașini. De asemenea, sistemul poate detecta semnele de limitare a vitezei, cu alertarea șoferului la depășirea vitezei legale.
Tot o noutate este și sistemul de asistență la menținerea benzii, precum și cel de supraveghere a atenției șoferului.
Oglinzile electrice, reglabile și escamotabile, sunt și ele pe lista de dotări standard pentru echipările superioare, dar o noutate este și volanul încălzit și parbrizul degivrant.
În fine, sistemul YouClip, un accesoriu Dacia inedit, permite utilizare lui în mai multe variante, pentru fixare a diferitelor obiecte (plasă, telefon, lanternă, tabletă).
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Unde pot fi construite Renault Twingo electric și Dacia Spring 2Preț
Singurele informații pe care Dacia le-a transmis în acest moment referitoare la preț sunt limitate: mașina va costa „sub 20.000 de euro”, dar în același timp „nu va ajunge la 30.000 de euro” pe cea mai scumpă echipare.
Asta înseamnă că estimările Profit.ro anterioare au fost corecte, iar Duster 3 va fi mai scump cu până la 2000 de euro față de actualul Duster, în timp ce versiunile de top 4x4 vor fi mult mai scumpe.
Dacia va păstra o diferență importantă de preț față de principalii competitori, însă pe segmentul de SUV cu tracțiune integrală vor fi foarte puțini rivali.
Prețurile vor fi anunțate în primăvară, la deschiderea comenzilor, și ne așteptăm la un nivel de aproximativ 19.000 de euro pentru versiunea Essential.