Un nou automobil cu propulsie exclusiv electrică mărește parcul de modele Toyota cu emisii zero, în efortul companiei japoneze de a recupera întârzierile pe acest segment față de principalii competitori. Lansarea noului bZ7, o caroserie fastback de mari dimensiuni, a avut loc în China, pe cea mai mare piață de mașini electrice din lume.
Toyota a ajuns la cinci modele cu propulsie exclusiv electrică, odată cu debutul oficial al lui bZ7, un fastback care încearcă să combine proporțiile unui coupe cu confortul unui sedan. După bZ4X, bZ3, bZ3X și bZ5, gama electrică a japonezilor primește un model destinat, ce puțin în această fază, pieței din China, unde Toyota încearcă să țină pasul cu avansul extraordinar de puternic al mărcilor locale.

Noul model electric a fost dezvoltat în cadrul parteneriatului dintre Toyota și Guangzhou Automobile, în facilitățile R&D pe care Toyota le deține în China. Mașina are peste 5 metri lungime și este echipată „cu cea mai recentă tehnologie inteligentă”. Modelul de serie va putea fi comandat abia peste un an, după cum anunță compania japoneză.
Tot în Shanghai, în cadrul salonului auto, Toyota a prezentat și noul automobil premium al mărcii Lexus, modelul ES, de asemenea echipat cu motorizare pur electrică. Proporțiile celor două modele sunt asemănătoare, trădând utilizarea aceleiași platforme. Spre deosebire de bZ7, Lexus ES va profita de capacitățile platformei TNGA GA-K și va oferi și motorizări hibrid.

Modelul Lexus are deja disponibile și specificațiile tehnice: o lungime de 5,14 metri, motor de 225 CP sau 343 CP, pe versiunea electrică, și de 2.0 sau 2.5 litri, pe versiunea hibrid (cu puteri până la 248 CP).
De asemenea, datele arată că propulsia electrică permite o autonomie de până la 685 km, pe versiunea cu tracțiune față, în timp ce versiunea cu tracțiune AWD are până la 610 km autonomie.

Și modelul Lexus va putea fi comandat doar în 2026, „la mijlocul anului”, după cum a precizat Toyota.
Toyota a vândut anul trecut 140.000 de vehicule complet electrice, mult sub volumele pe care le-au vândut principalii competitori la nivel global, VW, Stellantis, Tesla sau mărcile din China.
În primul trimestru din acest an, vânzările au atins un volum de 34.730 de vehicule electrice, cu 15% mai multe decât în urmă cu un an.

Toyota are însă o mare problemă în Japonia, unde vânzările de mașini electrice au scăzut cu 72%, pe fondul unei cereri tot mai reduse pentru acest tip de propulsie.


