Interdicția de a circula pe drumurile publice cu un autovehicul căruia i-a expirat termenul de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) ar urma să opereze după 24 de ore de la revenirea pe teritoriul României, potrivit unei propuneri legislative. Totodată, în vederea reînnoirii permisului de conducere, examinarea medicală pentru cetațenii români domciliați sau rezidenți în alte state UE va putea efectuată în țările respective.
De ce este important: Potrivit dispozițiilor legale actuale, este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat.
Senatorul PSD Șerban Nicolae consideră însă că pentru deținatorii de vehicule înmatriculate în România și aflate în afara țării la momentul expirarii termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă aceștia sunt de bună credință.
Astfel, inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară. Sancțiunea pentru circulația pe drumurile puhlice cu un vehicul căruia i-a expirat valabilitatea inspecției tehnice periodice include, pe langa interdicția amintită, amendă contravenționlă și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.
Așadar, senatorul social-democrat propune, într-un proiect de lege, ca, la revenirea în țară, interdicția de a circula pe drumurile puhblice și aplicarea măsurilor sancționatorii corespunzătoare să opereze după 24 de ore de la intrarea prin punctul de control al trecerii frontierei.
CITEȘTE ȘI Presa germană: UE va înăspri și mai mult limitele pentru emisiile automobilelor”Astfel, deținătorul vehiculului, de bună credință și împiedicat în mod obiectiv să-și îndeplinească ohligația legală, are posibilitatea de a intra în legalitate, fără a fi sancționat”, arată inițiatorul proiectului.
Acesta a mai propus în trecut ca inspecția tehnică periodică pentru autovehicule să fie posibilă și în alte țări, nu doar pe teritoriul României, proiectul fiind adoptat anul trecut de Senat. La Camera Deputaților, proiectul a fost propus însă pentru respingere, având și un punct de vedere negativ din partea Guvernului.
CITEȘTE ȘI SONDAJ Francezii, îndrăgostiți de noul Sandero. "Este mai frumos noul model Dacia sau Renault Clio?"Tot in cazul cetățenilor români aflați în afara țării, senatorul PSD arată că o altă formă de discriminare este măsura, ”inutilă sub aspect practic”, prin care la obținerea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă (la expirarea perioadei precedente) este necesară efectuarea examinării medicale exclusiv la o unitate medicală autorizată din Romania.
”Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European (SEE) unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din Romania. Cu alte cuvinte, acum, un cetățean român cu domiciliul sau reședința în stăainatate, poate transmite din țara respectivă, prin corespondența poștală sau on-line toate documentele necesare obținerii unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dar, în prealabil, trehuie să vină în România pentru efectuarea examinării medicale!”, subliniază senatorul.
CITEȘTE ȘI Avocat CJUE în dosarul Star Taxi versus Primăria Capitalei: Aplicația este un serviciu al societății informaționale, nu de transportPrin urmare, propunerea sa legislativă prevede ca și examinarea medicală, pentru cetațenii români domiciliați sau rezidenți în state UE sau SEE să se facă în țările respective, iar documentele medicale emise în condițiile legii din aceste state să fie valabile în România fără alte formalități, cu excepția asigurării unei traduceri autorizate în limba română.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.