Interdicția de a circula pe drumurile publice cu un autovehicul căruia i-a expirat termenul de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) ar urma să opereze după 24 de ore de la revenirea pe teritoriul României, potrivit unei propuneri legislative adoptate de Senat. Totodată, în vederea reînnoirii permisului de conducere, examinarea medicală pentru cetațenii români domiciliați sau rezidenți în alte state UE va putea efectuată în țările respective.
De ce este important: Potrivit dispozițiilor legale actuale, este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat.
Senatorul PSD Șerban Nicolae consideră însă că, pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România și aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă proprietarii sunt de bună credință.
Astfel, inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară. Sancțiunea pentru circulația pe drumurile puhlice cu un vehicul căruia i-a expirat valabilitatea inspecției tehnice periodice include, pe lângă interdicția amintită, amendă contravenționlă și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.
Prin urmare, senatorul social-democrat a propus, în proiectul de lege adoptat acum de Senat, ca, la revenirea în țară, interdicția de a circula pe drumurile puhblice și aplicarea măsurilor sancționatorii corespunzătoare să opereze după 24 de ore de la intrarea prin punctul de control al trecerii frontierei.
CITEȘTE ȘI Analiză oficială privind Blue Air: Incertitudine cu privire la continuarea activității și risc ridicat de a nu-și onora obligațiile financiare dacă nu va primi ajutor financiar. Valoarea companiei - negativă”Astfel, deținătorul vehiculului, de bună credință și împiedicat în mod obiectiv să-și îndeplinească ohligația legală, are posibilitatea de a intra în legalitate, fără a fi sancționat”, arată inițiatorul proiectului.
Acesta a mai propus în trecut ca inspecția tehnică periodică pentru autovehicule să fie posibilă și în alte țări, nu doar pe teritoriul României, proiectul fiind adoptat anul trecut de Senat. La Camera Deputaților, proiectul a fost propus însă pentru respingere, având și un punct de vedere negativ din partea Guvernului.
Tot în cazul cetățenilor români aflați în afara țării, senatorul PSD arată că o altă formă de discriminare este măsura, ”inutilă sub aspect practic”, prin care la obținerea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă (adică la expirarea perioadei precedente) este necesară efectuarea examinării medicale exclusiv la o unitate medicală autorizată din Romania.
”Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European (SEE) unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România. Cu alte cuvinte, acum, un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate poate transmite din țara respectivă, prin corespondența poștală sau on-line, toate documentele necesare obținerii unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dar, în prealabil, trebuie să vină în România pentru efectuarea examinării medicale!”, subliniază senatorul.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Toți elevii: gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pe durata întregului anPrin urmare, propunerea sa legislativă prevede ca și examinarea medicală, pentru cetățenii români domiciliați sau rezidenți în state UE sau SEE să se facă în țările respective, iar documentele medicale emise în condițiile legii din aceste state să fie valabile în România fără alte formalități, cu excepția asigurării unei traduceri autorizate în limba română.
Potrivit proiectului, cetățenii români care revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși iocuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spațiului Economic European ori în Confederația Elvețiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legaturilor personale ”pot efectua examinarea medicală în orice stat membru al Uniunii Europene sau al Spațului Economic European, precum și în Confederația Elvețiană, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în statele respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de șeful statului.