Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a anunțat că analizează posibilitatea de a urmări în justiție compania Boeing pentru două accidente mortale în care au fost implicate aeronavele sale 737 Max.
Gigantul aviatic a încălcat termenii unui acord încheiat în 2021 care a protejat firma de acuzații penale legate de aceste incidente, a anunțat Departamentul de Justiției, arată G4Media.ro.
Boeing a negat că a încălcat acordul.
Accidentele – unul în Indonezia, în 2018, și altul în Etiopia, în 2019 – au ucis în total 346 de persoane.
Constructorul de avioane nu a reușit „să conceapă, să implementeze și să aplice un program de conformitate și etică pentru a preveni și detecta încălcările legilor americane privind frauda în toate operațiunile sale”, a mai precizat Departamentul.
Boeing a declarat că așteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a răspunde Departamentului de Justiție și „consideră că a respectat termenii acestui acord”.
În cadrul acordului, Boeing a plătit o despăgubire de 2,5 miliarde de dolari (1,98 miliarde de lire sterline), în timp ce procurorii au fost de acord să ceară instanței să renunțe la o acuzație penală după o perioadă de trei ani.
DOJ a declarat că Boeing are termen până la 13 iunie pentru a răspunde acuzațiilor și că ceea ce a spus va fi luat în considerare atunci când va decide ce va face în continuare.
CITEȘTE ȘI Șoferii care conduc băuți sau drogați pot rămâne fără permis timp de zece ani. Legea a fost votată de Parlament și merge la promulgareRudele victimelor au cerut acțiuni penale împotriva companiei.
„Acesta este un prim pas pozitiv, iar pentru familii, un pas care a fost așteptat de mult timp. Dar trebuie să vedem acțiuni suplimentare din partea Departamentului de Justiție pentru a trage Boeing la răspundere”, a declarat într-un comunicat un avocat al familiilor victimelor, Paul G Cassell.
Boeing a continuat să se confrunte cu un control intens asupra siguranței aeronavelor sale după ce o ușă neutilizată s-a desprins de un nou 737 Max la scurt timp după decolare, în ianuarie, lăsând o gaură imensă în partea laterală a avionului.
Seria incidentelor negre pare să nu mai ia sfârșit pentru marca Boeing. Joi, un avion al constructorului american a fost implicat într-un accident pe aeroportul din Dakar, capitala Senegalului, 11 oameni fiind răniți.
CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii de la Aktor avansează la Autostrada BucureștiuluiMiercuri, un avion aparținând producătorului american a fost nevoit să aterizeze la Istanbul fără roțile din față, după ce trenul de aterizare nu s-a deschis. În aceeași zi, un Boeing 787-900 aparținând companiei aeriene franceze Air France a fost nevoit să se devieze ruta și să aterizeze de urgență la Iqaliuit, în nordul îndepărtat al Canadei, după ce a fost detectat un miros de ars în cabină.
În luna aprilie, un Boeing 767 și-a pierdut toboganul de urgență după decolare și se întoarce pe Aeroportul JFK la New York.
La începutul lunii trecute, Administrația Aviatică Federală a Statelor Unite (FAA) a anunțat că va declanșa o investigație după ce carcasa unui motor al unui avion Boeing 737-800 al companiei Southwest Airlines a căzut în timpul decolării din Denver și a lovit flapsul aripii.
În luna martie, un zbor al companiei United Airlines a fost deviat după ce avionul, construit de Boeing, a pierdut o roată în zbor.
Cel mai grav incident a avut loc în luna ianuarie. Un avion de pasageri a pierdut o parte din fuselaj în aer, fiind nevoit să aterizeze de urgență în statul american Oregon