Activitatea de transport în regim de taxi va putea fi efectuată cu autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 9 locuri, față de cel mult 5 locuri, cum prevede legea acum.
Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ care propune modificarea în acest sens a legislației în vigoare privind transportul în regim de taxi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: Conform legislației în vigoare, taxi-ul este definit drept ”autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, sau autovehicul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată care nu depășește 3,5 tone, care, pe baza autorizației taxi, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri in regim de taxi”.
Mai este important: Recent, la finele lunii trecute, Parlamentul a adoptat, prin votul final al deputaților, un proiect de lege care prevede pentru activitățile de transport alternativ/rideharing, precum Uber, Bolt sau Yango, autorizarea autovehiculelor care au cel mult 9 locuri. Ca și în cazul taximetriei, o condiție impusă anterior pentru activitățile de transport alternativ/ridesharing era ca autovehiculul autorizat să aibă cel mul 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto.
CITEȘTE ȘI Uber încheie programul de recompensare a utilizatorilor din România pentru recomandarea serviciului către prieteni sau familieChiar a doua zi de la decizia Parlamentului, a fost înregistrată noua propunere legislativă, ai cărei ințiatori amintesc că la art. 3, pct. 2 al Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, autoturismul este definit ca: autovehicul cu cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.
”Serviciile de taxi sunt asimilate serviciilor de transport. Pentru asigurarea unui regim concurențial echilibrat și stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul de persoane în mediul urban, trebuie eliminate discriminarea și îngrădirea accesului la piața transportului în regim de taxi a posesorilor de autovehicule care se încadrează în definiția autoturismului așa cum este aceasta stabilită de O.G. nr. 27/2011, cu modificările și completările ulterioare”, subliniază autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Lege care intră în vigoare: Mașinile nu vor mai putea sta cu anii nefolosite în parcare. Proprietarii, obligați să prezinte rapid dovada efectuării ITP, inclusiv a plății amenzilorPrin urmare, proiectul de lege prevede că autovehiculul cu care se efectuează activitatea în regim de taxi este ”autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, sau autovehicul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată care nu depășește 3,5 tone, care, pe baza autorizației taxi, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri in regim de taxi”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de ambele camere ale legislativului și promulgat de șeful statului.