Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, aplicarea reducerii de 50 de bani pe litru, din care 25 de bani compensați de la bugetul de stat, și pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022, așa cum a decis anterior coaliția de guvernare. Impactul bugetar al prelungirii este estimat la circa 175 milioane lei lunar.
Prelungirea este justificată inclusiv prin faptul că ″situația combustibililor pe piețele de profil este volatilă ca urmare a conflictului din Ucraina și a măsurilor sancționatorii impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse″. Din 5 decembrie intră în vigoare embargoul impus de UE pe țițeiul produs în Rusia, iar din februarie anul viitor vor fi interzise și achizițiile de produse petroliere din această sursă.
Prețul benzinei a crescut cu 20% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 37%, incluzând reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă, potrivit datelor Consiliului Concurenței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reducerea prețului la benzină și motorină cu 50 de bani pe litru, din care jumătate se compensează de la bugetul de stat, va fi aplicată și achizițiilor efectuate cu bonuri de valoare pentru carburanți, iar angrosiștii autorizați vor putea revinde cantitățile pe care le cumpără la preț redus, cu condiția să transfere reducerea clienților finali, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Astfel, de la 1 octombrie, reducerea va fi acordată și livrărilor de benzină și motorină efectuate în baza bonurilor de valoare, prin livrarea de cantități suplimentare corespunzătoare contravalorii reducerii de preț, reducerea urmând a fi evidențiată pe bonul nefiscal.
În plus, angrosiștii cu atestate de distribuție și comercializare vor căpăta dreptul de a cumpăra carburanți la preț redus cu 50 de bani și de a îi revinde, fiind însă obligați ca, la revânzare, să acorde la rândul lor reducerea de 50 de bani clienților lor finali. Cei care nu acordă reducerea vor primi amendă de la 50.000 la 500.000 lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Clever lansează două noi canale de televiziune: Prima News și Prima ComedyÎn prezent, revânzarea carburanților achiziționați la preț redus compensat de stat este complet interzisă.
″(În acest fel – n.r.), se evită o potențială discriminare între clienții finali persoane juridice care au posibilitatea să facă alimentări direct din rețele de retail, în raport de clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicata. Totodată, se evită apariția de blocaje logistice (de aprovizionare, epuizarea rapidă a stocurilor din stații) la nivelul stațiilor de distribuție, care pot fi cauzate de migrarea unor clienți finali persoane juridice către stații de distribuție, clienți care de regulă alimentează cantități mari de carburant″, se menționează în nota de fundamentare a draftului de act normativ.
Potrivit sursei citate, modificarea a fost solicitată de către comercianții de produse energetice și de asociațiile lor de profil.