Compania de stat strategică de apărare Romaero, controlată de Ministerul Economiei și listată la Bursa de Valori București (BVB), intrată recent în insolvență, a consemnat un eșec previzibil la cea de-a 8-a tentativă consecutivă de a scoate bani de capital de lucru și investiții de la acționarii săi minoritari privați.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Consiliul de Administrație al societății a convocat AGA pentru a se pronunța asupra unei propuneri de majorare a capitalului social al Romaero.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalii acționari sunt Ministerul Economiei (56,71%), SIF Muntenia (23,24%) și Fondul Proprietatea (18,88%).
Propunerea viza majorarea capitalului Romaero cu până la 34,426 milioane lei, din care 19,525 milioane lei ar fi reprezentat conversia în acțiuni a finanțărilor bugetare pentru investiții acordate companiei de către Ministerul Economiei în anii 2019 și 2020.
Astfel, pentru a-și conserva actualele cote procentuale de deținere, acționarii minoritari ar fi trebuit să scoată cumulat din buzunar peste 14,9 milioane lei. Însă decizia nu a putut fi luată din lipsă de cvorum.
Din 2021 și până acum, Romaero mai convocase AGA exact în același scop de nu mai puțin de 7 ori, fără succes. La niciuna dintre aceste ședințe AGA nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de actul constitutiv pentru decizii de majorare a capitalului, de două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți sau reprezentați.
CITEȘTE ȘI China extinde plantarea de soia și porumb modificate geneticLegislația în vigoare a industriei naționale de apărare stipulează că, pentru realizarea investițiilor necesare asigurării protecției intereselor esențiale de securitate națională a României, operatorii economici din industria de apărare pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort. ″La finalizarea investiției cu sumele alocate de la bugetul de stat, (…) se majorează cota capitalului social deținută de stat la operatorii economici″, scrie în lege.
Romaero a intrat foarte recent în insolvență, cererea proprie a companiei depusă în acest sens fiind încuviințată de instanță. Compania a ratat în vara anului trecut șansa de a a deveni centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk produse de gigantul militar american Lockheed Martin
Compania, care a fost executată silit și de Hidroelectrica pentru restanțe la plata facturilor de curent, a terminat primul semestru al anului cu pierderi de peste 42 milioane lei, cu 59% mai mari decât în perioada similară din 2022, la venituri totale de 54,2 milioane lei, în scădere cu 4,5%.