Comisia Europeană a aprobat fazarea a șapte proiecte de infrastructură din România, pentru utilizarea a 502 milioane euro din fonduri europene din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune, potrivit unui comunicat publicat luni.
Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport, dar au avertizat, în vara acestui an, asupra faptului că autoritățile din România nu au reușit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru a putea primi bani europeni, scrie News.ro.
Decizia de fazare se poate lua în cazul unui proiect de mare valoare, precum cele din infrastructură. Programul este împărțit în două faze, prima finanțată din exercițiul bugetar 2007-2013, iar a doua din bugetul 2014-2020.
Comisarul european Corina Crețu a subliniat că, prin aceste decizii de eșalonare, România are mai multe șanse să utilizeze fondurile europene alocate și neutilizate de 502 milioane euro, din care 147 de milioane de euro pentru infrastructura de transport și 355 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură de apă și apă uzată.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare transportator de containere din lume va prelua rivalul german Hamburg Süd, numărul 7 mondialPrintre proiectele de infrastructură de transport avute în vedere sunt Drumul Național 73 (DN73), lung de 133 de kilometri, care face legătura între Piteși și Brașov, unde lucrările de reabilitare întârzie de mai mulți ani, iar numărul accidentelor este ridicat.
Un alt proiect avut în vedere este autostrada Sebeș-Turda (A10), lungă de 70 kilometri, care va face legătura între autostrăzile A1 (tronsonul Orăștie–Sibiu) și A3 (tronsonul Gilău-Câmpia Turzii).
Pe lista priorităților se află și reabilitarea drumului național 76 (DN76), lung de 184 de kilometri, care face legătura între Deva și Oradea.
Alte patru proiecte aprobate vizează extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județele Brașov, Hunedoara, Olt și Tulcea.