Bell Helicopter: România ar putea fi în 4-5 ani prima țară care produce integral un elicopter de atac Bell

Bell Helicopter: România ar putea fi în 4-5 ani prima țară care produce integral un elicopter de atac Bell
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2017

România ar putea fi prima țară care ar putea produce integral elicoptere de atac Bell Helicopter în următorii 4-5 ani, dacă toate detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuțiile dintre președintele american Donald Trump și cel român, Klaus Iohannis, sunt esențiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite și România, a declarat miercuri un vicepreședinte în cadrul Bell Helicopter, Richard Harris, în cadrul unei întâlniri cu ziariștii.

Ministerul Apărării din România, care deține echipamente învechite la aproape toate capitolele, ar trebui să beneficieze de bugete mărite substanțial în următorii zece ani, de cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB), scrie News.ro. Armata română are deja mai multe proiecte prioritare care necesită sume importante, precum achiziția de elicoptere de luptă, noul transportor de luptă al infanteriei, construirea de noi corvete la șantierul Damen Galați sau modernizarea fregatelor englezești. Constructorul american Bell Helicopter, cu venituri totale de 3,2 miliarde dolari anul trecut, a mai avut o tentativă de a construi un elicopter de atac în România, în 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta românească de atunci urmând să poarte numele de Dracula. ”Atunci, din motive politice, nu am putut produce acest elicopter. Acum, vrem sa reînviem proiectul Dracula, cu un model mai nou și mai performant”, a afirmat Harris.

Bell Helicopter ar putea construi în România modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra, potrivit lui Harris. Acest model poate oferi o protecție împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h și are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Prețul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat și gata de luptă, este de circa 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decât al altor elicoptere de atac, potrivit lui Harris.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Volkswagen Polo, primele fotografii înainte de lansarea oficială. A șasea generație va fi prezentată pe 16 iunie, la Berlin. CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen Polo, primele fotografii înainte de lansarea oficială. A șasea generație va fi prezentată pe 16 iunie, la Berlin.

Reprezentanții companiei au, în această săptămână, întâlniri cu reprezentanți ai industriei românești de profil pentru a avea o imagine mai clară. ”Am fost mereu impresionați de industria românească de armament. În vară vom face o analiză a situației, iar în octombrie ar trebui să avem o imagine mult mai clară asupra capabilităților României”, a afirmat Harris. El a subliniat că un astfel de contract este semnat la nivel guvernamental, iar discuțiile dintre cei doi președinți sunt esențiale pentru cadrul general. ”Contractul se semnează între cele două guverne. (...) Discuțiile dintre președintele Trump și președintele Iohannis vor stabili cadrul general. (...) România este un partener strategic pentru SUA și are un rol cheie în această regiune, este un nou capitol care începe”, a afirmat Harris. Vicepreședintele Bell Helicopter a spus că, acum patru ani, a fost abordat de ministrul Economiei din România. ”Ministrul Economiei m-a abordat acum patru și mi-a spus să ne uităm și la România”, a declarat Harris. Dacă discuțiile dintre cele două părți decurg bine și toate autorizațiile sunt obținute în timp util, România ar putea produce elicoptere de atac Bell în 4-5 ani. ”La început, primele 5-6 elicoptere ar fi produse în SUA, proces la care ar participa și specialiști români. Apoi, transferul de tehnologie și formarea specialiștilor s-ar face treptat. Este un proces care durează destul de mult, circa 4-5 ani”, a afirmat Harris. Totodată, compania a propus deja României să participe la licitația de atribuire a contractului de fabricare a părții din spate a elicopterului Viper. ”Dacă România ar câștiga licitația și ar trece la producția unei părți din elicopter, ar fi apoi mai ușor să producă întregul elicopter”, a afirmat Harris.

Recent, producătorul francez de elicoptere Airbus Helicopters, unul dintre competitorii Bell Helicopter, a semnat cu compania românească IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, IAR devenind contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere a Ministerului Apărării pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de elicoptere. Bugetul pe 2017, aprobat de Parlament, alocă Ministerului Apărării 16,3 miliarde lei (3,6 miliarde euro), echivalent cu 2% din PIB-ul estimat pentru acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bell helicopter