Autoritățile au aprobat în primele trei luni din 2018 restituirea a peste 200 milioane lei ca taxă auto plătită de populație și firme. Cererile de restituire au însumat aproape 400 milioane lei

Autoritățile au aprobat în primele trei luni din 2018 restituirea a peste 200 milioane lei ca taxă auto plătită de populație și firme. Cererile de restituire au însumat aproape 400 milioane lei
scris 6 mai 2018

În primele trei luni ale anului, autoritățile au aprobat restituirea a peste 200 milioane lei ca urmare a solicitărilor depuse pentru restituirea taxei de poluare pentru autovehicule, în diversele ei forme. Cererile de restituire pentru aceeași perioadă s-au apropiat însă de 400 milioane lei, fiind în curs de verificare pentru plată și restul solicitărilor neachitate.   

De ce este important: Contribuabilii (persoane fizice și juridice) care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor aferente, prin cerere adresată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Urmărește-ne și pe Google News

Cererile de restituire trebuie depuse, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018.

Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare

Calendarul restiturii taxei: Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicul.

Sumele stabilite prin hotărârile judecătorești se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018, pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018 pentru timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestuia.

Reguli pregătite pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber vor fi autorizate de primării, în schimbul unei taxe anuale de 50.000 lei. Lipsa autorizării va fi amendată cu 5% din cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Reguli pregătite pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber vor fi autorizate de primării, în schimbul unei taxe anuale de 50.000 lei. Lipsa autorizării va fi amendată cu 5% din cifra de afaceri

Date oficiale ale Ministerului Mediului arată că, până la finele lunii martie, Administrația Fondului pentru Mediu, din bugetul căreia sunt restituie sumele, a primit de la Fisc solicitări pentru restituirea a 382,77 milioane lei.

Potrivit sursei citate, în aceeași perioadă, au fost întocmite note de restituire pentru o sumă de 204,64 milioane lei, diferența până la totalul solicitat aflându-se în procedură de verificare, aprobare și plată.

Problemele Fiscului văzute de angajații ANAF – „Teodorovici vine la Targoviște. Fac pariu că nimeni nu o să spună că nu avem xerox funcțional la Inspecție sau că stăm cu zilele să facem dansul ploii pe lângă FiscNet să meargă” CITEȘTE ȘI Problemele Fiscului văzute de angajații ANAF – „Teodorovici vine la Targoviște. Fac pariu că nimeni nu o să spună că nu avem xerox funcțional la Inspecție sau că stăm cu zilele să facem dansul ploii pe lângă FiscNet să meargă”

Profit.ro a relatat că, până anul trecut, statul restituise 1,3 miliarde lei proprietarilor de mașini cărora le-a perceput taxa de poluare auto, dar a cheltuit peste 300 milioane lei drept cheltuieli de judecată și dobânzi, după ce aceștia au acționat în instanță Fiscul și Fondul de Mediu, blocând conturile acestor instituții. Guvernul mai avea de restituit 6,5 miliarde lei și dacă nu ar fi decis restituirea taxelor, Comisia Europeană ar fi declanșat o nouă procedură de infringement împotriva României.

Pentru a facilita restituirea sumelor, Guvernul a decis recent ca taxa auto va fi restituită doar pe baza unei cereri, fără a mai fi nevoie de anexarea la cerere a dovezii de plată și copiilor după cartea de identitate și certificatul de înmatriculare a autovehiculului.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
auto
poluare
restituire
anaf
mediu
cerere
solicitari