Antreprenorii ar putea beneficia de 1 an de vechime suplimentară în muncă pentru fiecare trei ani de activitate ca liber întreprinzător în mediul privat, reiese dintr-un proiect de lege depus recent la Parlament.
Argumentul este că la nivelul Parlamentului European există deja propuneri în acest sens, ”în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea depusă, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului”.
Este propusă, în acest scop, completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice cu un nou articol, potrivit căruia: ”Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întrerpindere individuală, asociație familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minimum 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an”.
Pe lângă formularea extrem de largă a textului de lege, care vorbește de vechime în muncă de cel puțin un an acordată la minimum 3 ani, autorul include în lege și un tabel din care reiese că la fiecare 3 ani de activitate este calculat un spor de vechime de câte 1 an.
”Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca și vechime în activitate, ca și angajați aceștia sunt protejați în apropierea vârstei de pensionare, măcar sub aspectul criteriului vechimii în muncă, în schimp persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întrerpindere individuală, asociație familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nici o (nicio, corect – n. red.) contribuție fizică, financiară sau intelectuală”, este argumentația din document.