14 deputați PNL vor să clarifice prin lege atribuțiile Poliției locale de a dirija traficul și legitima și amenda șoferi

14 deputați PNL vor să clarifice prin lege atribuțiile Poliției locale de a dirija traficul și legitima și amenda șoferi
scris 3 iun 2017

Un grup de 14 parlamentari PNL a depus o lege prin care să permită, explicit, polițiștilor locali să dirijeze traficul, să legitimeze șoferi și să aplice amenzi, pentru a avea aceleași atribuții ca Poliția rutieră, având în vedere că actualele reglementări sunt vagi, iar practica a fost neunitară. La începutul anului, Avocatul Poporului a sesizat ICCJ cu un punct de vedere opus, de a interzice total polițiștilor locali să exercite atribuții în domeniul rutier.

Potrivit Legii 155/2010, care reglementează activitatea Poliției locale, instituția are atribuții și în privința circulației pe drumurile publice, însă ele nu sunt precizate explicit. OUG 195/2002, care prevede atribuțiile poliției rutiere, nu a fost modificată după intrarea în vigoare a Legii 155, ceea ce a dus efectiv la un vid legislativ. În practică, s-au evidențiat aplicări neunitare ale legii, fiind cazuri în care Poliția locală, în baza Legii 155, a aplicat amenzi, iar instanța le-a anulat, iar alte cazuri în care ele au fost susținute, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul inițiat de cei 14 parlamentari PNL modifică OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, adăugând și Poliția rutieră la toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

Astfel, Poliția locală va putea să îndrume, să supravegheze și să controleze respectarea normelor de circulație pe drumurile publice, dar și să ia măsuri în cazul în care se constată încălcări. Poliția locală va putea dirija traficul, să legitimeze șoferi, să aplice contravenții și să amendeze șoferii.

Peste 7.000 de amenzi pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, date de polițiști în două zile CITEȘTE ȘI Peste 7.000 de amenzi pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, date de polițiști în două zile

"Printre atribuțiile poliției locale intră și reglementări ce privesc circulația pe drumurile publice, dar de care nu se ținea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată și modificată astfel încât și polițiștilor locali să le se recunoască aceste drepturi și atribuții pe care le au conform statutului lor", explică inițiatorii.

Acest vid legislativ a fost identificat și de Avocatul Poporului, însă instituția dorește să elimine total mențiunile privind atribuțiile în circulația pe drumurilepublice. În acest sens, Avocatul Poporului a inițiat, în februarie, un recurs în interesul legii la ICCJ, pentru a se specifica faptul că doar polițistul rutier poate aplica amenzi.

"În condițiile în care nici Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 și nici Regulamentul de aplicare al acesteia nu cuprind dispoziții referitoare la competența poliției locale în materia circulației pe drumurile publice și procedura aplicabilă pentru constatarea contravențiilor de către poliția locală, iar Legea nr. 155/2010 stabilește în mod generic competențe de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor în sarcina poliției locale, Avocatul Poporului constată că nu există un cadru procedural pentru îndeplinirea de către polițistul local a atribuțiilor în materia circulației pe drumurile publice", atrăgea atenția Avocatul Poporului.

Instituția arată că, potrivit actualelor legii, polițiștii locali nu ar putea interveni în trafic decât alături de un polițist rutier.

Proiectul de lege a fost depus în Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
politia locala