Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a anunțat joi că grindina, furtuna și ploile torențiale au generat peste 96% din despăgubirile plătite fermierilor și totodată că doar 22% din terenul arabil al României este asigurat, adică aproape 2 milioane hectare, din 8,3 milioane hectare.
"Grindina, furtunile și ploile torențiale sunt fenomenele meteorologice care au generat cele mai multe despăgubiri plătite pentru culturi agricole în 2019 și 2018 (96,3%)", arată datele furnizate UNSAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, de către companiile membre, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoacă pierderi importante în agricultură, fermierii români își pot proteja investițiile prin intermediul polițelor de asigurări agricole.
"Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al României (aproximativ 2 milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat", precizează UNSAR.
Prin achiziția unei polițe de asigurare agricolă, fermierii pot beneficia de protecție financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, seceta sau arșița.
"România are un potențial important, având a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, și, totodată, ocupă un loc important în clasamentul european la producția agricolă. Accesarea programelor de asigurări, extrem de importante în susținerea și dezvoltarea sectorului agricol, poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor fermelor din România", mai arată UNSAR.
Înființată în 1994, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de circa 80% din piața locală de asigurări.