Comisia Europrană a aprobat schema de ajutor de stat, anunțată de Guvern, pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ale căror culturi din toamna anului 2019 au fost afectate de seceta manifestată în anul agricol 2019-2020. Ajutorul de stat va acoperi 40% din cheltuielile eligibile pentru fiecare cultură, cu condiția ca suprafața calamitată să fie de peste 30%.
Schema de ajutor de stat a fost adoptată de Guvern, prin ordonanță de urgență, săptămâna trecută, iar valoarea totală a ajutoarelor este prevăzută la 850 milioane lei, deși anterior Ministerul Agriculturii propusese o finanțare de peste 1 miliard lei.
De ce este important: Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, 34.647 fermieri au fost afectați de secetă și o suprafață de peste 1,16 milioane hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 au fost calamitate, după cum urmează: a) grâu - 833.213,53 ha; b) secară – 314,5 ha; c) triticale – 5.112,51 ha; d) orz – 175.680,44 ha; e) orzoaică – 16.613,71 ha; f) ovăz – 628,69 ha; g) rapiță – 136.501,41 ha.
Premierul Orban a anunțat marți că schema a fost aprobată de Comisia Europeană, iar ordonanța de urgență va fi publicată tot marți în Monitorul Oficial.
În aceste condiții, schema de ajutor de stat prevede acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică manifestată în anul agricol 2019-2020.
Beneficiarii schemei vor fi producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată pe suprafață în Campania 2020, respectiv:
a) producătorii agricoli persoane fizice;
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
c) producătorii agricoli constituiți în forme de organizare juridică potrivit legislației în vigoare.
Schema de ajutor de stat va fi aplicată pentru următoarele culturi înființate în toamna anului 2019:
a) grâu; b) secară; c) triticale; d) orz; e) orzoaică; f) ovăz; g) rapiță.
CITEȘTE ȘI Crescătorii de vite, porci, păsări și apicultorii vor primi de la bugetul de stat un sprijin total de 315 milioane leiPentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor și să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață.
Suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăşi suprafaţa declarată în cererea unică de plată pe suprafață în Campania 2020, iar suprafața calamitată trebuie să reprezinte peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată, aferentă culturii calamitate.
Cheltuielile eligibile sunt cele efectuate de fermieri în perioada de la înființarea culturilor în toamna anului 2019 până în luna aprilie 2020 inclusiv, iar ajutorul de stat se stabilește ca o plată forfetară care acoperă 40% din cheluielile eligibile menționate, aplicabil suprafețelor calamitate menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru fiecare cultură prevăzută.
Executivul estimează că aproximativ 34.400 de fermieri vor beneficia de schemă, pentru o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare.
Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.
Imediat după publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial, care ar urma să aibă loc azi, fermierii vor putea depune cererile pentru finanțare în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile.