Uniunea Europeană îi protejează pe "așa-zișii fermieri ucraineni", care sunt "de fapt companii și investitori din SUA, Arabia Saudită și Țările de Jos", spune ministrul ungar al agriculturii

Uniunea Europeană îi protejează pe "așa-zișii fermieri ucraineni", care sunt "de fapt companii și investitori din SUA, Arabia Saudită și Țările de Jos", spune ministrul ungar al agriculturii
scris 18 sep 2023

Liderii Uniunii Europene nu protejează interesele UE, a declarat Istvan Nagy, ministrul ungar al agriculturii, la radioul public, citat de agenția MTI.

"Suntem martorii acțiunii marelui capital multinațional de a achiziționa noi piețe", a spus el, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Alfred Simonis, despre legea pensiilor speciale: Cred că, până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI Alfred Simonis, despre legea pensiilor speciale: Cred că, până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituțională

Comentând decizia guvernului ungar de a menține și extinde interdicția asupra produselor cerealiere ucrainene, Nagy a declarat în interviu că Uniunea Europeană îi protejează pe "așa-zișii fermieri ucraineni", care sunt "de fapt companii și investitori din SUA, Arabia Saudită și Țările de Jos".

Ungaria a propus ca UE să creeze un fond de taxe de tranzit pentru a sprijini transportul terestru al cerealelor ucrainene, astfel încât să fie transportate în Africa și Peninsula Arabică din Croația și porturile libere nordice (ale Europei n.r.), a notat el.

Interdicția UE a expirat pe 15 septembrie, iar Comisia Europeană a decis împotriva prelungirii ei, afirmând că măsurile luate în mai au eliminat distorsiunile pe piețele din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, beneficiarii interdicției.

Contrar acestor afirmații, piețele europene încă suferă de o saturare, a spus ministrul ungar. Între timp, a apărut decizia de a ridica interdicția în urma discuțiilor dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în loc de consultări cu miniștrii țărilor în cauză, a remarcat Istvan Nagy.

Decizia Ungariei de a extinde interdicția la rapiță, semințe de floarea soarelui, făină, ulei de gătit, miere, ouă și anumite cărnuri a fost "o decizie foarte curajoasă și dură", dat fiind că astfel de decizii nu sunt în mod normal în puterea statelor membre, a mai notat el. Slovacia și Polonia s-au alăturat deciziei și se așteaptă să o facă și România, în timp ce Bulgaria a refuzat, a adăugat el, citat de MTI.

viewscnt
Afla mai multe despre
istvan nagy
ue
agricultura