Uleiul de măsline a ajuns să fie un lux pentru cetățenii din Europa de Est. Prețurile pentru acest ulei au crescut de mai mult de două ori din cauza vremii extreme care a afectat culturile din Italia și Spania. Viitoarea recoltă nu se anunță mai bună, așa că acel strop de ulei pe salată ar putea rămâne costisitor.
Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar
La fel ca uleiul care provine din pământ, uleiul de măsline este o marfă tranzacționată la nivel global, evenimentele dintr-o parte a lumii reverberând la mare distanță. Seceta din Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, a devastat recoltele recente, iar vremea rea a afectat culturile de măsline în alte țări mari producătoare, precum Italia, Grecia și Portugalia. Statele Unite importă aproape tot uleiul de măsline pe care îl consumă, în principal din Spania și Italia, scrie Adevărul.
Rezultatul este că prețurile au ajuns la cote amețitoare, cu mult peste 9.000 de dolari pe tona metrică, ceea ce se reflectă în sticlele mai scumpe de ulei care au devenit un element de bază în multe gospodării, folosite pentru gătit și pentru a pune pe alimente asociate cu o dietă mediteraneană sănătoasă.
O sticlă de 750 de mililitri de ulei de măsline extravirgin, care costa în jur de 9 dolari la magazinul alimentar în luna octombrie a anului trecut, costă în prezent aproximativ 11 dolari, o creștere de aproape 22 %, potrivit IRI, un furnizor de date.
Europa de Sud, care reprezintă mai mult de jumătate din producția mondială de ulei de măsline, este pentru uleiul de măsline ceea ce este Orientul Mijlociu pentru țiței. Iar lucrurile nu arată bine pentru viitoarea recoltă europeană, care a început luna aceasta: Comisia Europeană a declarat recent că producția de ulei de măsline din Spania, Italia și din alte țări ale Uniunii Europene nu se va redresa decât foarte puțin față de declinul de 40 % înregistrat în sezonul trecut, ceea ce va limita oferta și va duce la creșterea prețurilor, pentru încă o dată.
Fenomenele meteorologice imprevizibile și neobișnuite legate de schimbările climatice, care au afectat recoltele de măsline din Marea Mediterană, au afectat, de asemenea, vinurile franceze, portocalele din Florida și multe alte culturi. Creșterea rezultată a prețurilor la alimente a fost un factor major în recenta creștere a inflației, care a comprimat bugetele gospodăriilor și a chinuit economiile din întreaga lume.
„Consumatorii se vor confrunta pur și simplu cu prețuri mai mari”, a declarat Shawn Addison, proprietarul Olive Oil Source, un angrosist de ulei de măsline din California care aprovizionează magazinele alimentare și restaurantele.