Taxa pentru pescuitul sportiv este programată să crească de cinci ori, de la 30 de lei la 150 de lei

Taxa pentru pescuitul sportiv este programată să crească de cinci ori, de la 30 de lei la 150 de lei
scris 1 mar 2016

Taxele pe care le vor plăti pasionații de pescuit sportiv vor ajunge la 150 de lei, față de 30 de lei în prezent, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern care stabilește noile taxe pe care le va percepe statul pentru autorizarea activității de pescuit și de acvacultură.

Tot în ceea ce privește pescuitul sportiv, pensionarii, care până acum aveau gratuitate, ar urma să plătească 100 de lei, iar pentru studenți, taxa crește de la 10 lei la 100 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

”Cuantumul actual al taxelor de licențiere și autorizare în pescuit și acvacultură este destul de scăzut și trebuie actualizat în conformitate cu importanța economică și socială a sectorului pescăresc”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit documentului, emiterea autorizației de pescuit comercial, cu caracter temporar, pentru o cantitate de pește de până la 10 tone, crește de la 200 de lei la 500 de lei, în timp ce autorizația pentru o cantitate care depășește 50 de tone se majorează de patru ori, de la 500 de lei la 2.000 de lei.

 Prohibiția pentru pescuitul la calcan, prelungită cu o lună. România a reușit, însă, să păstreze cotele de pescuit în Marea Neagră CITEȘTE ȘI Prohibiția pentru pescuitul la calcan, prelungită cu o lună. România a reușit, însă, să păstreze cotele de pescuit în Marea Neagră

Taxa pentru icrele de morun va ajunge la 3.000 lei pe exemplar, în urcare de la 500 de lei. Pentru icrele de nisetru, taxa crește la 1.000 lei pe exemplar, de la 400 de lei.

De asemenea, emiterea autorizației speciale de pescuit calcan, care până acum nu era percepută, ar urma să fie taxată cu 4 lei pe kilogram.

Pentru emiterea licenței în acvacultură, taxa ar urma să fie de 1.500 de lei.

Legiuitorul susține că ”proiectul de act normativ nu afectează producția de bunuri și servicii a sectorului pescăresc și contribuie la o mai bună corelare a nivelului prețurilor produselor pescărești cu nivelul taxelor de licențiere și autorizare. Proiectul (...) contribuie la creșterea contribuției financiare la bugetul de stat a agenților economici din sectorul pescăresc”.

În ceea ce privește impactul asupra mediului de afaceri, inițiatorii proiectului consideră că ”poate avea implicații asupra dezvoltării și consolidării mediului de afaceri prin selectarea și stimularea agenților economici cu adevărat interesați în dezvoltarea și organizarea corespunzătoare a sectorului pescăresc”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pescuit
taxe
proiect hotarare de guvern