Viitorul vinurilor italiene pe piața americană, precum Prosecco, Brunello di Montalcino și altele, pare tot mai sumbru, spun producătorii și importatorii, după ce președintele Donald Trump a impus un tarif vamal de 20% pentru importurile europene, relatează Reuters.
Italia este cel mai mare exportator de vinuri către Statele Unite, cu vânzări de 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) anul trecut, reprezentând un sfert din exporturile totale de vinuri, băuturi spirtoase și oțet ale Italiei, potrivit grupului de comerț Federvini.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Producătorii italieni și importatorii americani prezenți în acest weekend la târgul de vinuri Vinitaly din Verona, regiunea Veneto, au declarat că afacerile au fost deja afectate de teama tarifelor, iar situația se va înrăutăți odată cu aplicarea completă a noilor măsuri, scrie News.ro.
Potrivit lui Lamberto Frescobaldi, președintele Uniunii Vinului din Italia, tarifele ar putea duce la o scădere anuală de aproximativ 323 milioane de euro în veniturile generate de vinurile italiene pe piața americană.
Producătorii și comercianții speră la un acord între UE și SUA pentru eliminarea sau reducerea tarifelor.
”Sperăm ca Uniunea Europeană să nu riposteze, un război comercial ar fi dificil de gestionat,” a declarat Simone Luchetti, președintele companiei americane de import Banville.
Deși sectorul vinurilor a evitat taxa de 200% pe care Trump a amenințat-o anterior, aceasta rămâne o posibilitate, mai ales dacă UE va adopta măsuri de retorsiune care să afecteze băuturile spirtoase americane, cum ar fi bourbonul.
Consumul ar putea scădea drastic
Luchetti, care importă Brunello, Amarone, Prosecco și Barolo, estimează o scădere de 25-35% a consumului de vin în SUA și a veniturilor Banville din cauza noilor tarife.
Alți importatori avertizează că unele branduri de vin vor dispărea de pe piața americană, consumatorii orientându-se spre sticle mai accesibile.
”Dacă prețul unui vin crește, consumatorii probabil vor renunța la acel brand și vor rămâne în intervalul de preț cu care sunt obișnuiți,” a explicat Charles Lazzara, fondatorul companiei americane Volio Imports.
Astfel, o sticlă de Prosecco de gamă medie, care acum costă 10,99 dolari, ar putea ajunge la 12,99 dolari în magazinele din SUA. Luchetti susține că ”va deveni dificil să mai vinzi o sticlă de Prosecco care azi costă 14-18 dolari, pentru că va ajunge să coste 20 de dolari.”

Și producătoarea italiană Marilisa Allegrini, fondatoarea grupului cu același nume, care produce 840.000 de sticle anual, inclusiv Brunello di Montalcino, Bolgheri, Valpolicella și Amarone, și-a exprimat îngrijorarea: ”Consumul de vin în SUA era deja în declin, iar tarifele l-au lovit și mai mult.”
Totuși, unii producători italieni rămân optimiști, susținând că vinurile italiene au un loc special în inima consumatorului american și nu vor fi ușor înlocuite.
”Prosecco poate fi produs doar în Italia, în special în Veneto, nu poate fi înlocuit!”, a declarat Giancarlo Moretti-Polegato, proprietarul cramei Villa Sandi din Montebelluna, regiunea Veneto.