Americanii cer ouă și României. Vor însă ca mai întâi să fie spălate

Retail   
Americanii cer ouă și României. Vor însă ca mai întâi să fie spălate

Statele Unite vor să primească ouă inclusiv din România, dar solicitarea nu poate fi onorată deocamdată.

Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a arătat că sunt anumite condiții pe care crescătorii din Europa nu pot să le îndeplinească.

Urmărește-ne și pe Google News
H&M începe să închidă magazine CITEȘTE ȘI H&M începe să închidă magazine
Evenimente

'Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate - iar noi nu facem treaba asta - și apoi congelate.

Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA. Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu.

Din Europa am înțeles că încearcă Danemarca, cel puțin din ceea ce discutăm noi în asociația europeană de profil. A primit condițiile de export din Statele Unite, dar nu știu dacă s-a angajat să le ducă.

FOTO Lanț britanic de magazine intră în România, cu planul de a deveni lider pe piață CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Lanț britanic de magazine intră în România, cu planul de a deveni lider pe piață CONFIRMARE

Nu am informații că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara granițelor Europei. Am înțeles că Turcia ar fi agreată.

Sunt condiții diferite și legislația e diferită în America față de Europa și trebuie armonizată', a adăugat președintele UCPR, citat de Agerpres.

Guvernul american a declanșat o vânătoare globală după ouă.

Face acest lucru încercând să obțină exporturi din partea țărilor din Europa și alte părți, pentru a răspunde la o gravă criză care a dus prețurile la ouă în magazinele din SUA la valori record, conform AP.

FOTO Strategia anunțată în România pentru magazinele Froo: Peste 1.000 de magazine anual! CITEȘTE ȘI FOTO Strategia anunțată în România pentru magazinele Froo: Peste 1.000 de magazine anual!

Germania, Italia, Polonia și Suedia se numără printre țările contactate de Departamentul american al Agriculturii pentru a răspunde la criza ouălor provocată de epidemia de gripă aviară, susțin organizațiile reprezentantive din Europa.

Însă aprovizionarea americanilor cu ouă ar putea fi o operațiune complicată pentru producătorii străini, și asta nu doar din cauza tensiunilor politice provocate de tarifele vamale impuse de Donald Trump pentru unii dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA.

Chiar dacă sunt dispuse să ajute, țările europene nu au un surplus de ouă, pentru că propriile lor efective de păsări au fost afectate de gripa aviară, iar cererea internă este ridicată înaintea Paștelui.

FOTO Altex pregătește construcția unui nou depozit, cu bani de la BERD - CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Altex pregătește construcția unui nou depozit, cu bani de la BERD - CONFIRMARE

Cu toate acestea, unul dintre principalele obstacole este abordarea pe care SUA o adoptă pentru a evita contaminarea cu salmonela. Reglementările sanitar veterinare din SUA impun ca ouăle să fie curățate și refrigerate înainte de a ajunge la cumpărători, în timp ce reglementările din UE cer ca ouăle de Categoria A să fie vândute nespălate și fără o răcire prelungită.

'Sunt două sisteme care nu ar putea fi mai diferite', spune președintele Asociației producătorilor de ouă din Germania, Hans-Peter Goldnick.

Polonia, un mare exportator de ouă, a trimis un răspuns la o solicitare venită din SUA cu privire la cantitățile de ouă disponibile pentru export, spune directorul Camerei naționale a producătorilor de carne de pasăre și nutreț, Katarzyna Gawronska. Subiectul ouălor spălate versus nespălate este un aspect important pentru oficialii europeni când analizează astfel de cereri, a adăugat Gawronska.

În majoritatea țărilor membre UE, ouăle nu sunt spălate pentru că există îngrijorări că eliminarea stratului natural de protecție le face mai vulnerabile la salmonela, a precizat Gawronska.

FOTO Undă verde de la Bruxelles pentru înțelegerea din România a gigantului american Ingredion cu cel mai mare producător de zahăr CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde de la Bruxelles pentru înțelegerea din România a gigantului american Ingredion cu cel mai mare producător de zahăr

Chiar dacă reglementările UE spun că ouăle nu trebuie spălate sau curățate, țările membre beneficiază de o anumită marjă de manevră. De exemplu, ouăle spălate sunt standardul în Suedia. Însă Suedia și Norvegia au informat SUA că nu au excedent de ouă pe care să îl exporte, a declarat directorul general al Asociației producătorilor de ouă din Danemarca, Jorgen Nyberg Larsen.

Pentru moment, orice creștere a importurilor de ouă ale SUA din Europa este posibilă sub formă de ouă pudră și alte produse care pot fi livrate înghețate sau uscate, a apreciat Larsen.

Oficialii americani au încercat să sondeze terenul și în rândul fermierilor din nordul Italiei pentru posibile livrări de ouă, potrivit sindicatului Coldiretti. Însă Italia produce suficiente ouă numai pentru a aproviziona piața internă, așa că nu poate ajuta SUA.

Germania nu poate ajuta nici ea prea mult. Industria locală produce aproximativ 73% din ouăle consumate în Germania și 'trebuie să importăm la rândul nostru ouă din Olanda în fiecare zi pentru a satisface cererea', a spus Hans-Peter Goldnick.

FOTO OLX introduce un nou serviciu, cu plată online CITEȘTE ȘI FOTO OLX introduce un nou serviciu, cu plată online

Printre alte țări contactate de Guvernul american se numără Austria, Norvegia, Spania și Danemarca. Departamentul american al Agriculturii susține că a obținut promisiuni de exporturi de ouă din partea Coreei de Sud și Turciei, dar nu a precizat despre ce cantități și ce tip de ouă ar fi vorba.

Recent a fost relatat că SUA au contactat Danemarca și alte state europene pentru a le cere să exporte ouă, într-un moment în care americanii se confruntă cu o creștere explozivă a prețurilor la ouă, a anunțat Asociația producătorilor de ouă din țara scandinavă.

Solicitarea venită de la Departamentul american al Agriculturii (USDA) a coincis cu un nou val de tarife vamale impuse de SUA altor țări, inclusiv din Europa, și cu amenințările că vor urma și alte tarife. În plus, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune sancțiuni economice dacă Danemarca nu cedează controlul asupra Groenlandei către SUA.

Tranzacție finalizată - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România CONFIRMARE CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România CONFIRMARE

Trump a promis că va reduce prețurile la ouă în prima zi de la preluarea mandatului dar datele oficiale arată că în luna februarie 2025, prima lună a administrației Trump, prețurile la ouă au crescut cu 59% în ritm anual.

O scrisoare consultată de Reuters arată că un reprezentat în Europa al Departamentului american al Agriculturii a trimis solicitări formale către țările producătoare de ouă, la finele lunii februarie, în care le-a cerut informații cu privire la capacitatea și disponibilitatea lor de a exporta ouă către piața americană.

'Așteptăm încă o serie de clarificări de la Washington cu privire la pașii următori, dar am dori să ne furnizați o estimare cu privire la numărul de ouă care ar putea fi livrate către SUA (cu condiția să îndeplinească toate cerințele privind importurile)', se precizează într-o scrisoare ulterioară trimisă, la începutul lunii martie, către Asociația producătorilor de ouă din Danemarca. 'Washingtonul încearcă să obțină o estimare cu privire la cantitățile pe care ar putea să le primească', se mai arată în scrisoarea primită săptămâna trecută.

Asociația producătorilor de ouă din Danemarca a răspuns că va analiza acest subiect dar a adăugat că nu există un surplus de ouă în Europa. 'Există un deficit de ouă peste tot la nivel mondial deoarece consumul este în creștere și multe state sunt afectate de gripa aviară', a adăugat asociația.

VIDEO Imagini cu prima \ CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini cu prima "cârtiță" pentru metroul spre Aeroportul Otopeni

Un purtător de cuvânt de la Danish Egg Association a precizat că organizația a cerut mai multe detalii cu privire la termenii unui astfel de acord, subliniind că exporturile de ouă către SUA ridică unele provocări din cauza reglementărilor care au legătură cu igiena și alți factori.

Turcia a anunțat în luna februarie că a început să exporte aproximativ 15.000 de tone de ouă către SUA.

La rândul său, secretarul Departamentului american al Agriculturii, Brooke Rollins, a anunțat luna trecută un plan de importuri de ouă, în cadrul unui efort în valoare de un miliard de dolari pentru combaterea gripei aviare.

Prețul ouălor a doborât record după record în fiecare săptămână a acestui an în SUA, în condițiile în care scade numărul găinilor ouătoare. Livrările de ouă către magazinele alimentare sunt la un nivel redus, ceea ce a impus introducerea de restricții la achiziționare, în timp ce restaurantele care servesc produse pe bază de ouă, precum Denny's, au introdus costuri suplimentare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ouă
sua
romania