Surpriză: Protan, provenită din istorica rețea comunistă Ecarisajul, intră direct în faliment în plină criză a pestei porcine

Surpriză: Protan, provenită din istorica rețea comunistă Ecarisajul, intră direct în faliment în plină criză a pestei porcine
scris 26 sep 2018

Una dintre cele mai vechi, mai mari și mai notorii companii de procesare a deșeurilor animale, Protan SA,  înființată în anii ’50 în cadrul rețelei Ecarisajul și controlată în prezent de grupul ungar ATEV Feherjefeldolgozo, a intrat direct în faliment la cererea proprie, în plină criză a pestei porcine, cu datorii totale de peste 36 milioane lei și invocând drept cauze ale problemelor sale financiare creșterea concurenței în sectorul său de activitate, dar și înăsprirea reglementărilor.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Protan s-a mai aflat în insolvență în perioada 2010-2015, finalizând cu succes o procedură de reorganizare, însă chiar acest lucru a făcut ca, acum, să nu mai aibă altă opțiune decât falimentul. Legea insolvenței prevede că debitorii care în ultimii 5 ani anteriori datei la care intră în insolvență au mai trecut printr-o procedură de reorganizare nu mai au dreptul de a fi supuși aceleiași proceduri și intră direct în faliment.

Urmărește-ne și pe Google News

"În perioada 2015 și până în prezent, societatea și-a desfășurat activitatea în condiții obișnuite, în cadrul a cinci sucursale, respectiv București, Popești- Leordeni, Dej, Bacău și Codlea, confruntându-se însă cu dificultăți specifice, dintre care menționăm: apariția de societăți concurente cu obiect de activitate similar, creșterea rigorilor prevăzute de legislația în vigoare cu privire la colectarea, transportul și procesarea deșeurilor de origine animală, ceea ce a impus costuri suplimentare cu modernizarea, retehnologizarea echipamentelor și instalațiilor utilizate precum și a flotei auto, creșterea costurilor cu resursele umane (număr mediu de salariați 157), astfel că la începutul anului 2018 a început să întâmpine dificultăți reale în efectuarea plăților datorate creditorilor săi - salariali, bancari, comerciali și către asociatul majoritar - ajungând, așa cum rezultă și din documentele financiar - contabile anexate, în imposibilitatea de a achita datoriile certe, lichide și exigibile pe care le are față de terți, datorii ce depășesc cu mult valoarea prag de 40.000 lei și au scadențe ce depășesc cu mult 60 de zile", se arată în motivarea sentinței prin care instanța de judecată a aprobat intrarea în faliment a Protan SA, analizată de Profit.ro.

Alain Delon a mărturisit că dacă nu ar fi fost star ar fi putut deveni proxenet: Am nimerit în această meserie grație femeilor CITEȘTE ȘI Alain Delon a mărturisit că dacă nu ar fi fost star ar fi putut deveni proxenet: Am nimerit în această meserie grație femeilor

Astfel, judecătorii au dispus intrarea Protan în faliment prin procedură simplificată, ridicarea dreptului său de administrare și dizolvarea societății.

În primul semestru din acest an, Protan a consemnat o piedere de peste 500.000 lei, din care 313.000 lei pierdere din exploatare. Compania a terminat anul trecut cu un profit net de circa 182.000 lei, la un rulaj de 30,8 milioane lei.

Protan, care până în 2015 a fost listată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București, are ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase, respectiv a subproduselor de origine animală (SNCU) și reintroducerea acestora în circuitul agricol prin recuperarea proteinei de origine animală, fiind cel mai mare colector de SNCU din România.

La intrarea în insolvență din 2010, Protan a invocat drept cauză a imposibilității de a-și mai plăti datoriile "blocajul financiar generalizat impus de recesiunea economică manifestă la nivel global".

CONFIRMARE - DOCUMENT OFICIAL Actul care reglementează lobby-ul în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - DOCUMENT OFICIAL Actul care reglementează lobby-ul în România

Potrivit monitorulcj.ro, Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Sălaj a decis în 27 iulie să trimită cadavrul unui porc mistreț suspect de contaminare cu pestă porcină la unitatea din Dej a Protan, singura din zonă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile. Apoi, acesta a ajuns la Protan Codlea Brașov. Ulterior, DSV Cluj a declanșat o anchetă și a plasat unitatea din Dej sub restricții sanitar-veterinare, ridicate ulterior.

Ultimele date oficiale arată că, în prezent, pesta porcină africană se manifestă în peste opt sute de focare din 13 județe din țară. Persoanele concediate de companiile din sectorul suin, în principal fermele de porci, ca urmare a efectelor pestei porcine vor putea primi, la cerere, un ajutor de 500 de lei lunar, potrivit unei ordonanțe anunțate în premieră de Profit.ro și care a fost adoptată recent de Guvern.

Rețeaua Ecarisajul a fost înființată în anii ‘50, iar in anul 1976 compania a luat numele Protan, termenul provenind de la “proteină animală”. Societatea a fost privatizată în anul 2002, iar în prezent grupul ATEV Feherjefeldolgozo din Ungaria deține 82% din acțiunile companiei, fiind, totodată, unul dintre principalii creditori ai acesteia.

Alături de proprietarul său ungar, Protan a avut și calitatea de concesionar la nivel național pentru activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animal nedestinate consumului uman, până la liberalizarea sectorului și abrogarea subvențiilor de stat pentru această activitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
protan
faliment
deseuri animale
pesta porcina africana
incinerare deseuri animale