Printr-o lege adoptată la începutul acestuiui an în Parlament, iar apoi promulgată de șeful statului, au fost suspendate despăgubirile pentru porcii uciși din dispoziția autorităților, cu scopul prevenirii sau combaterii pestei porcine africane, tocmai în cazul fermierilor care au efectuat tratamente sau acțiuni medicale, inclusiv prelevări de probe, sub stricta supraveghere chiar a medicului veterinar, relevă datele analizate de Profit.ro.
Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar
CITEȘTE ȘI Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și eaIstoria unui proiect cu tot felul de prevederi aberante
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma unor dezbateri care au durat aproape doi ani, la 19 aprilie anul acesta, prin votul final al Camerei Deputaților, parlamentarii au eliminat prevederile adoptate în Senat cu privire la limitarea numărului de porci crescuți în gospodării pentru consum. Forma adoptată a proiectului a inclus însă o serie de condiții pentru creșterea porcilor în vederea subzistenței sau pentru gospodăriile țărănești, în scopul evitării răspândirii pestei porcine.
Printre aceste măsuri de prevenire a pestei porcine africane sunt stabilte și despăgubirile acordate pentru sacrificarea porcinelor din dispoziția autorităților.
Totodată, suspendarea acestor despăgubiri este prevăzută pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare din lege și a procedurilor aferente mișcării animalelor, dar și pentru: ”efectuarea (în loc de NEefectuarea - n.r.) de tratamente, intervenții sau acțiuni medicale, inclusiv necropsii și prelevări de probe cu personal, sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică”.
CITEȘTE ȘI LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoaneInițiativă de remediere
Proiectul a fost promulgat cu această prevedere de către președintele Iohannis în data de 15 mai.
Din fericire, tot neglijența și incompentența autorităților i-au scutit pe fermieri de la această prevedere absurdă, pentru că deși trebuia să elaboreze normele de de aplicare ale legii în 45 de zile de la promulgarea legii, deci până la începutul lunii iulie, ANSVSA a întârziat 3 luni și a emis aceste norme abia la începutul lunii octombrie.
La scurt timp după emiterea normelor de către ANSVSA, adică la mijlocul acestei luni, fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, în calitate de deputat PSD, a inițiat un proiect legislativ care modifică scăparea din lege, neobservată de nicio insitituție până la intrarea ei în vigoare.
Astfel, conform proiectului, despăgubirile pentru despăgubirile pentru porcinele ucise din dispoziția autorităților competente pentru prevenirea combaterea sau controlul pestei porcine africane nu se vor acorda pentru ”neefectuarea” de tratamente, intervenții sau acțiuni medicale, inclusiv necropsii și prelevări de probe, sub supravegherea medicului veterinar.
Pentru ca modificarea să intre în vigoare, proiectul trebuie acum adoptat de ambele camere ale Parlamentului și promulgat de șeful statului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilorÎntre timp, pesta porcină africană face ravagii
Conform noii legi, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, prin instituțiile abilitate, trebuia să finanțeze un program de cercetare pentru obținerea unui vaccin împotriva pestei porcine africane - lucru care nu s-a întâmplat.
Conform datelor centralizate de ANSVSA, la mijlocul lunii trecute pesta porcină africană era prezentă în 190 de localități din 21 de județe, fiind active 481 de focare. De la prima semnalare a virusului în România la 31 iulie 2017 și până în prezent au fost eliminați peste 1,6 milioane de porci afectați de boală, iar 7.259 cazuri au fost semnalate la mistreți.
România primește de la Uniunea Europeană 75% din banii pentru despăgubirile acordate crescătorilor de porci, iar anul trecut sumele totale alocate pentru plata despăgubirilor au depășit 135,47 milioane lei.