Zahărul a fost unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creștere de preț în Uniunea Europeană, în condițiile în care prețurile alimentelor au început să urce substanțial în 2022. Datele lunare indică o creștere continuă a ratelor variației anuale începând din august 2021, ajungând la 61% în februarie și martie 2023, ceea ce înseamnă că prețul zahărului în UE în cele două luni era, în medie, cu 61% mai ridicat decât în februarie și martie 2022, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În martie 2022, rata variației anuale era de aproape șase ori mai scăzută (11%), iar diferența este mai vizibilă când comparăm cu martie 2021, când rata era 1,6%, scrie Agerpres.
În martie 2023, cea mai mare creștere anuală a prețului la zahăr s-a înregistrat în Cehia (98%), Estonia (97%), Polonia (82%), Germania (72%) și Letonia (70%). Creșteri mai reduse, dar considerabile, sunt încă în Ungaria (17%), Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) și Irlanda (37%).
România a înregistrat o creștere de 60,9%, ușor sub media UE, de 61%.