România a importat, anul trecut, produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creștere cu 21,5% față de anul precedent, 82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate și băuturi.
Potrivit unui comunicat al Agenției Italiene pentru Comerț Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele și brânzeturile (72,4 milioane euro), dar și cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificație și patiserie (64,5 milioane de euro).
La rândul ei, România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% față de 2021, Italia fiind prima țară de destinație a exporturilor românești din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate și băuturi).
În perioada 12 - 14 mai 2023, ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internațional RO-Wine, cu o selecție de specialități gastronomice italiene și vinuri de excepție, inclusiv o selecție de prosecco și una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceștia având o tradiție de peste 120 de ani. Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roșii și prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roșii conservate, făină, biscuiți și produse de patiserie standard și biologice, prosciutto și alte preparate din carne, oțet balsamic, lichioruri (limoncello și digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.
RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediție, se va desfășura în incinta Fratelli Studio din București, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanților rețelelor de retail și HoReCa.
"Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calității produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelențele agroalimentare italiene și teritoriul de proveniență. România este a 17-a piață de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Republica Cehă", se arată în comunicatul citat.
CITEȘTE ȘI Producătorii de grâu din Europa de Est se confruntă cu furtuna perfectăItalia deține primatul ca țară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiționale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.
Italia este, totodată, cel mai important producător de vinuri la nivel mondial, cu o producție de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din producția mondială de vinuri, având totodată peste 560 de soiuri de viță-de-vie înregistrate. În 2022, România a importat vinuri italiene în valoare de 34,4 milioane de euro.
Agenția Italiană pentru Comerț Exterior este agenția guvernamentală italiană care susține promovarea, facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia și restul lumii, sprijinind internaționalizarea societăților italiene, îndeosebi a celor mici și mijlocii, și implementarea activității acestora pe piețele externe, promovând totodată atragerea investițiilor străine în Italia. Sediul din București își desfășoară activitatea în România din 1969 și are competență pentru România și Republica Moldova