Grupul Rodbun, una dintre cele mai importante companii de agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 101,5 milioane de euro, prin refinanțarea și majorarea facilităților existente cu 37,14 milioane euro.
Facilitatea de credit cuprinde trei tranșe, o facilitate tip revolving în valoare de 93,5 milioane de euro, o facilitate de credit la termen în valoare de 2,86 milioane de euro și o facilitate CAPEX în valoare de 5,1 milioane de euro, care vor fi utilizate de Rodbun pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru și susținerea planurilor de dezvoltare ale grupului.
Banca Comercială Română a acționat în calitate de Coordonator, Inițial Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentație, Agent de Facilitare și Agent de Garanții, alături de CEC Bank, ING NV Amsterdam – Bucharest Branch, Raiffeisen Bank în calitate de Aranjori Principali Mandatați și Garanti BBVA și Alpha Bank în calitate de creditori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
RodBun Grup este o companie antreprenorială românească fondată în anul 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean. RodBun este specializat în produse și servicii pentru fermierii români.
În 2022, în structura acționariatului RodBun a intrat Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, care a achiziționat un pachet de 9,57% din pachetul de acțiuni al grupului prin intermediul Ice Vulcan Properties. Implicarea fondatorului UiPath are rolul de a sprijini poziționarea Rodbun ca lider în domeniul cercetării și inovației, în contextul în care provocările climatice și crizele geopolitice evidențiază tot mai clar importanța vitală a agriculturii, asigurării hranei și lanțurilor funcționale de aprovizionare pentru securitatea globală. Grupul Rodbun este activ, din acest motiv, în zona inovației și digitalizării, prin platforma Nextfarm, care facilitează maximizarea producției și optimizarea consumului de inputuri folosind tehnologii inovatoare: imagini prin satelit care sunt procesate cu tehnologii avansate și avertizează în cazul apariției unor boli/deficiențe, corelarea datelor de producție cu cele meteo, mai multe module de management al fermei.
În urma tranzacției, acțiunile RodBun Group SA sunt deținute în proporții egale de 44,27% de către fiecare dintre cei doi co-fondatori, Alexandru Iancu și Daniel Munteanu, Ice Vulcan Properties deține un pachet de 9,57%, Ionuț Sas deține 0,23% din acțiuni, în timp ce restul de 1,67% din acțiuni sunt deținute de angajații RodBun (acțiuni alocate și nedistribuite, precum și distribuite) precum și de companie.
Cu o echipa care depășește 500 de persoane, grupul Rodbun gestionează aproximativ 8.000 de hectare de producere sămânța în ferme situate în regiunile cu potențial agricol din România, operează trei fabrici de procesare și condiționare sămânță și deține un lant de 50 de magazine agricole care deservesc micul fermier. Grupul deține una dintre cele mai puternice infrastructuri logistice din piața agro, cu centre logistice regionale, depozite zonale și capacități de depozitare cereale.