PSD susține extinderea interdicției de a exporta cereale și propune interzicerea exportului de lemne. Comisia Europeană tocmai a criticat decizia Guvernului

PSD susține extinderea interdicției de a exporta cereale și propune interzicerea exportului de lemne. Comisia Europeană tocmai a criticat decizia Guvernului
scris 14 apr 2020

În pofida faptului că recent Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, parlamentarii PSD susțin măsura luată de Guvernul Orban și propun clarificarea și extinderea acestei printr-un proiect legislativ. Mai mult, proiectul prevede și interzicerea exportului de masă lemnoasă timp de 10 ani.

Proiectul aparține seantorului PSD Șerban Nicolae, care arată că Ordonanța militară nr. 9, prin care autoritățile de la București au interzis vânzarea de produse agricole, inclusiv grâu, porumb și zahăr, în afara Uniunii Europene, are o redactare ”deficitară”,  și denotă ”lipsa flagrantă de rigoare juridică”.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatorul remarcă, printre altele, și că ordonanța militară arătată, deși este un act normativ infra-legal, instituie derogări de la acte normative cu putere de lege, ceea ce pune în mod grav sub semnul dubiului legalitatea măsurilor dispuse chiar și în stare de urgență.

Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole CITEȘTE ȘI Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole

Prin urmare, senatorul PSD propune un proiect legislativ care interzice scoaterea din țară, în scop comercial, a cerealelor și plantelor oleaginoase, precum și a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la până la noua recoltă, din anul 2020.

Prin excepție, produsele menționate pot fi tranzacționate la export sau comerț intracomunitar în afara teritoriului României, pe baza unui certificat de comercializare externă, pentru cantitățile care depășesc necesarul de consum intern stabilit prin balanța pe produs.

”Aceste cantități de produse trebuie distinct identificate, prin balanța de produs, raportată la necesarul pentru consumul intern, locul de depozitare, fluxul de producție și regimul juridic al proprietății și custodiei acestor stocuri”, arată inițiatorul.

Guvernul estimează că până la 100.000 de români pot pleca la muncă sezonieră în străinătate CITEȘTE ȘI Guvernul estimează că până la 100.000 de români pot pleca la muncă sezonieră în străinătate

Proiectul interzice, totodată, scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030.

Nu intră sub incidența acestei interdicții bunurile prelucrate pe teritoriul României la care materia lemnoasă provine din import sau comerț intracomunitar.

”Interdicția nu are legătură cu starea de urgență, ci cu semnalele îngrijorătoare privind defrișările, exploatarea irațională a fondului forestier și comerțul cu produse brute sau aflate în faza de prelucrare primară în dauna activității de producție și comerț cu produse finite”, explică senatorul.

Încălcarea interdicțiilor ar urma să constituie infracțiunea de contrabandă și să se pedepsească cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. Tentativa s-ar pedepsei, de asemenea, iar bunurile care fac obiectul infracțiunii au urma să fie confiscate.

Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe CITEȘTE ȘI Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe

Comisia Europeană tocmai și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, adăugând că va analiza impactul pe care această interdicție îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieței unice, transmite Bloomberg.

Ordonanța Militară nr. 8, din 9 aprilie, a interzis exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea-soarelui, zahăr, produse brutărie-patiserie, ulei.

Măsura a fost luată după ce premierul Orban a declarat că în martie a fost un adevărat al exporturilor în domeniu.

”Primesc un semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor și aici nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietar de cantități de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. (...) Datele preliminare pe care le-am primit în luna martie arată un adevărat dezmăț în materie”, a arătat Orban. 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a confirmat că în luna martie au fost exportate 700.000 de tone.

ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Prețurile medicamentelor și alimentelor - plafonate. Ce adaosuri sunt permise la producător și vânzător CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Prețurile medicamentelor și alimentelor - plafonate. Ce adaosuri sunt permise la producător și vânzător

Profit.ro a relatat că patru nume din topul celor mai mari zece exportatori de cereale din România reprezintă companii din Statele Unite, în clasament mai fiind incluși jucători de profil din Elveția (2), Germania, Liban, România, precum și China, care deține de altfel locul 1 din punct de vedere al volumului de business.

Măsura nu afectează schimburile intracomunitare dacă este vorba despre consumul intern al unui stat din UE sau Spațiul Economic European.

Conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja și a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol. Mai puțin de 1% din exporturile UE vor fi afectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
export
interdictie
psd
serna nicolae
guvern
lemne
masa lemnoasa
proiect
lege
comisia europeana