PROGRAM DE GUVERNARE: Agri-Invest, program dedicat în exclusivitate sectorului agricol în perioada 2021-2024

PROGRAM DE GUVERNARE: Agri-Invest, program dedicat în exclusivitate sectorului agricol în perioada 2021-2024
scris 23 dec 2020

Sectorul agricol va beneficia, în perioada 2021-2024, de un program similar cu IMM Invest, respectiv Agri-Invest, un program dedicat în exclusivitate agriculturii, se arată în Programul de guvernare depus miercuri dimineața la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîțu.

Documentul poate fi văzut integral AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Acest program presupune garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%, subvenționarea dobânzilor (aproximativ ˆ8 luni) și o perioadă de rambursare a creditului de până la 10 ani, scrie Agerpres.

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării depozitelor de legume-fructe (pentru cooperative), silozuri, retehnologizarea industriei alimentare dar și pentru achiziția de teren agricol.

PROGRAM DE GUVERNARE: Statul vrea mai multă conectivitate la nivel național prin 5G și accelerarea proceselor de transformare digitală a întregii societăți CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Statul vrea mai multă conectivitate la nivel național prin 5G și accelerarea proceselor de transformare digitală a întregii societăți

De asemenea, în vederea susținerii fermierilor din zonele montane se vor transpune în practică prevederile Legii Muntelui, iar în noul Program Național Strategic sistemul de sprijin montan va fi reevaluat și redefinit.

"Vor fi sprijinite sistemele extensive din zootehnia montană (stânele montane) în vederea modernizării acestora. Școlile și liceele agricole din zona montană vor primi sprijin în vederea dotării cu utilaje agricole, tehnologie specifică agriculturii din zona montană și realizării unor ferme model", se arată în document.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în lucru alte trei proiecte importante care urmează să fie finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) și prin Planul National Strategic, iar primul dintre ele este strategia de gestionare a apei, respectiv infrastructura de irigații, infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor. Celelalte proiecte vizează crearea unei rețele naționale de centre de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești și finanțarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de înființare și funcționare și lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs).

Printre principalele obiective pentru perioada 2021-2024 incluse la capitolul agricultură în programul de guvernare se află consolidarea fermelor, consolidarea poziției fermierilor în lanțul agroalimentar și consolidarea mediului asociativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
program de guvernare
agri-invest