Producția de vin a României a scăzut în acest an

Producția de vin a României a scăzut în acest an
scris 28 oct 2020

Producția de vin a României a scăzut în acest an cu 7% comparativ cu anul trecut, până la 3,6 milioane de hectolitri, potrivit estimărilor preliminare publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

"Țări precum România (3,6 milioane hectolitri) și Grecia (2 milioane hectolitri) au înregistrat o evoluție negativă atât în raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cât și cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)", precizează OIV.

Urmărește-ne și pe Google News

La nivel global, OIV estimează că producția de vin va rămâne sub media din ultimii cinci ani, afectată de volumele reduse din America de Sud și Uniunea Europeană. Astfel, producția mondială de vin se va situa în acest an între 253,9 și 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri, scrie Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania de curierat DPD România deschide la Bragadiru un nou depozit și creează 100 de noi locuri de muncă CITEȘTE ȘI Compania de curierat DPD România deschide la Bragadiru un nou depozit și creează 100 de noi locuri de muncă

Conform acestor estimări, 2020 va fi al doilea an consecutiv în care producția mondială de vin va fi sub media multianuală, după ce în 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

"Aceasta nu trebuie considerată în mod necesar ca o veste negativă pentru sectorul vinului, având în vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbările climatice și pandemia de COVID-19 generează un nivel ridicat de volatilitate și incertitudine pe piața globală a vinului", a informat OIV într-un comunicat de presă.

Potrivit Organizației, viile din Uniunea Europeană au beneficiat de condiții meteo favorabile însă producția de vin a rămas sub medie deoarece producătorii și guvernele au decis să limiteze producția pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra pieței mondiale. De exemplu, în Franța producătorii de șampanie au convenit cu viticultorii să strângă cu 20% mai puțini struguri decât anul trecut, în încercarea de a-și reveni după scăderea vânzărilor provocată de coronavirus.

OIV prognozează că Uniunea Europeană, regiune ce include și primii trei producători mondiali de vin, Italia, Franța și Spania, va înregistra în acest an un volum al producției de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decât în 2019 dar cu toate acestea sub media multianuală.

De asemenea, estimările OIV arată că situația din UE este mult mai eterogenă în acest an comparativ cu anii anteriori. În timp ce o serie de state au înregistrat creșteri semnificative ale producției de vin, precum Spania, cu un avans de 11% până la 37,5 milioane hectolitri, Germania (8,9 milioane hectolitri, creștere de 8%), Ungaria (2,9 milioane hectolitri, creștere de 22%) și Austria (2,7 milioane hectolitri, creștere de 10%). În schimb, state precum România și Grecia au înregistrat o evoluție negativă atât în raport cu 2019 cât și cu media din ultimii cinci ani.

În emisfera sudică, producția de vin din 2020 este estimată să scadă cu 8% comparativ cu 2019 până la 49 milioane hectolitri, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative în Argentina (minus 17%), Chile (minus 13%) și Australia (minus 11%).

În SUA, estimările preliminare ale OIV indică o producție de vin de 24,7 milioane hectolitri, în creștere cu 1% comparativ cu 2019, însă organizația a avertizat că aceste estimări ar putea fi revizuite în lunile următoare, după ce vor fi disponibile mai multe informații cu privire la efectele incendiilor de vegetație din regiunile Napa și Sonoma.

În 2019, România a ocupat locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin, fiind devansată de țări precum China, Portugalia sau Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
oiv
romania