Supraviețuirea albinelor și a altor polenizatori este în pericol, fapt care amenință o serie de produse alimentare în valoare de miliarde de dolari pe an, precum merele și cafeaua, arată prima evaluare globală a polenizatorilor, publicată, vineri, de Platforma interguvernamentală științifico-politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES), informează Reuters.
Pesticidele, lipsa habitatelor, bolile și modificările climatice se numără printre amenințările la adresa celor aproximativ 20.000 de specii de albine și a altor polenizatori, precum păsări, fluturi, gândaci și lilieci, care fertilizează florile prin răspândirea polenului, susține studiul IPBES.
"Polenizatorii sunt vitali pentru economia mondială și sănătatea umană", a declarat Zakri Abdul Hamid, președintele IPBES.
Acesta a adăugat că o sumă cuprinsă între 235 și 577 de miliarde de dolari din producția alimentară mondială depinde de polenizatori.
CITEȘTE ȘI Salamul de Sibiu, produs protejat și recunoscut la nivelul Uniunii EuropeneSectorul alimentar oferă locuri de muncă pentru milioane de persoane, de la culegătorii de cafea din Brazilia, la cultivatorii de cacao din Ghana și producătorii de mere din China.
"Analizele regionale și naționale asupra insectelor polenizatoare arată un nivel ridicat al amenințărilor, în special pentru albine și fluturi", se arată în raportul IPBES.
De exemplu, în Europa, 9% din speciile de albine și fluturi sunt în pericol de dispariție. Studiul atrage atenția asupra pericolelor pesticidelor, care au provocat efecte devastatoare în America de Nord și Europa și subliniază că există multe necunoscute în cuantificarea impactului pe termen lung.
De asemenea, studiul avertizează că impactul culturilor modificate genetic asupra polenizatorilor este în continuare puțin înțeles. Aceasta, în condițiile în care partea din producția alimentară dependentă de polenizatori a crescut cu 300% în ultimii 50 de ani. Numai albina occidentală, cel mai răspândit polenizator, produce 1,6 milioane tone de miere pe an.
"Vestea bună este că există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscurile", a spus Zakri.
De exemplu, plantarea de fâșii de flori sălbatice ar putea atrage polenizatorii spre lanurile de culturi, iar reducerea utilizării pesticidelor sau trecerea la agricultura organică ar reduce pagubele.
Sursa: Agerpres