Producătorii ruși de carne de porc vizează cota deținută de UE pe piața cărnii de porc din China

Producătorii ruși de carne de porc vizează cota deținută de UE pe piața cărnii de porc din China
scris 20 aug 2024

Producătorii ruși de carne de porc urmăresc să capteze 10% din piața de import de carne de porc din China în următorii ani, din start, încercând să profite de tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană și China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, transmite Reuters.

Rusia nu a exportat carne de porc în China până în februarie, când Beijingul a autorizat trei producători ruși să vândă carne de porc pe piața de import chineză de 3,5 miliarde de dolari, care este dominată de producătorii din UE, cu o cotă de 51%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cercetător: România a pierdut 74 specii de plante, dar are 1.253 de specii rare CITEȘTE ȘI Cercetător: România a pierdut 74 specii de plante, dar are 1.253 de specii rare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comerțul cu carne de porc se adaugă la legăturile economice tot mai mari dintre Rusia și China, în fața sancțiunilor în creștere împotriva ambelor țări de către Occident.

UE a stabilit recent taxe provizorii de până la 37,6% pentru mașinile electrice importate din China pentru a contracara ceea ce spune că sunt subvenții neloiale.

Ca răspuns, China a numit firmele de carne de porc daneze, olandeze și spaniole drept ținte într-o anchetă antidumping.

”Pentru noi, aceste tensiuni comerciale reprezintă o șansă de a ne prezenta competitivitatea pe piața chineză”, a declarat Iuri Kovaliov, șeful Uniunii Naționale a Crescătorilor de Porci din Rusia, pentru Reuters, adăugând că producătorii nu au încercat să exploateze tensiunile în mod intenționat. Kovaliov a spus că obiectivul Rusiei este de a furniza 10% din importurile de carne de porc ale Chinei în termen de trei până la patru ani.

Rusia se va confrunta cu o concurență acerbă din partea altor mari exportatori de carne de porc, cum ar fi Brazilia, plus producția în creștere din China.

Cererea de carne de porc scade și în China, deși încă mai consumă aproximativ jumătate din carnea de porc din lume, sau 53-54 milioane de tone pe an.

Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8%

PREȚURI PREMIUM

Producția de carne de porc din Rusia este așteptată să atingă 5,2 milioane de tone în 2024, în creștere de la 4,9 milioane în 2023 și un minim post-sovietic de 1,5 milioane în 1999, a spus Kovaliov.

Recordul Uniunii Sovietice a fost de 3,5 milioane de tone, atins în 1989.

Producția actuală face din Rusia al patrulea mare producător de carne de porc din lume, după China, UE și Statele Unite, și o plasează la egalitate cu Brazilia.

Importurile Chinei de carne de porc și organe comestibile au scăzut cu 27,3% în termeni anuali, la 1,11 milioane de tone, în prima jumătate a anului 2024, arată datele sale vamale.

Kovaliov anticipează că aproximativ 50.000-60.000 de tone de carne de porc rusească se va îndreapta către China în acest an, aproximativ 3% din totalul importurilor Chinei, conform prognozelor Departamentului pentru Agricultură al SUA.

O mare parte din importurile Chinei din UE sunt organe, cum ar fi urechile și picioarele, mai degrabă decât carnea musculară.

Cererea internă de organe din Rusia este scăzută, așa cum este și în UE.

Kovaliov a spus că exporturile rusești de carne de porc sunt în prezent 60% carne și 40% organe - similar cu amestecul din importurile Chinei.

Producătorii privați ruși autorizați să vândă carne de porc în China – Miratorg, Velikoluksky Pig Breeding Complex și Rusagro – sunt printre primii cinci mari producători de carne de porc din Rusia.

”Estimăm cu prudență că vom exporta 10.000 de tone în China în acest an. Prețurile sunt la o primă de 30-40% față de prețurile interne”, a declarat directorul general adjunct al Rusagro, Alexander Tarasov.

Două mari companii din China au refuzat să participe la Salonul Auto de la Paris. Revin în schimb mărcile germane, iar Dacia Bigster va fi vedetă CITEȘTE ȘI Două mari companii din China au refuzat să participe la Salonul Auto de la Paris. Revin în schimb mărcile germane, iar Dacia Bigster va fi vedetă

AJUTOR DIN SANCȚIUNI

Industria cărnii de porc din Rusia s-a prăbușit după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Industria a început să crească din nou în 2005, ajutată de sprijinul statului și măsurile protecționiste.

Kovaliov estimează că până la 25 de miliarde de dolari au fost investite în sector din 2005.

Producătorii de carne au suferit un eșec major în 2008, din cauza unui focar de pestă porcină africană, care a provocat pierderi mari producătorilor și a închis efectiv piața chineză pentru Rusia timp de 15 ani.

Cu toate acestea, producția de carne de porc și-a revenit rapid și a primit un impuls major din cauza interzicerii importurilor de carne de porc din UE în Rusia în 2014.

Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, estimează că exporturile rusești de carne de porc către toate țările vor crește la 310.000 de tone în 2024, inclusiv porcii vii.

Producătorii ruși au luat deja o cotă de 50% din importurile de carne de porc din Vietnam și exportă pe alte 20 de piețe.

”Ca noi veniți, avem unul dintre cele mai moderne sectoare de producție de carne de porc din lume”, a spus Kovaliov.

Miratorg a declarat că a efectuat primele livrări de la centrul său logistic din regiunea Belgorod din Rusia către portul Nansha, din sudul Chinei, atât pe calea ferată, cât și pe mare.

Europa se confruntă cu o supraofertă de motorină CITEȘTE ȘI Europa se confruntă cu o supraofertă de motorină

Compania a declarat că exporturile sale totale de carne de porc au crescut cu 70% anul trecut și intenționează să crească producția de carne de porc cu 5% pentru a se potrivi cu creșterea cererii.

”Rusia are cu siguranță resursele naturale, baza de hrană și rezerve de apă dulce pentru a crește producția de carne de mai multe ori”, a declarat Marina Demidova, șefa de exporturi la Miratorg.

Planurile de expansiune ar putea fi împiedicate de întârzierile plăților dintre Rusia și China, deoarece băncile chineze, sub presiunea autorităților occidentale de reglementare pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei, au devenit mai prudente în procesarea plăților.

Surse bancare au declarat pentru Reuters că exporturile de alimente ar putea fi un domeniu în care cele două țări pot experimenta scheme de comerț barter.

Kovaliov a spus că nu este la curent cu vreo tranzacție de troc.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
carne de porc