Reprezentanții industriei de procesare a cărnii din România solicită sprijin din partea autorităților pentru limitarea pagubelor înregistrate din cauza crizei coronavirusului, prin acces la împrumuturi bancare cu dobândă mică, pentru procurarea materiilor prime și plata salariilor, dar și la o schemă de garantare pentru marii contribuabili, pe fondul unei "scăderi dramatice" a vânzărilor și al creșterii costurilor pe angajat.
"Apreciem că în situația actuală de criză datorată acestei pandemii ar fi necesar să putem accesa împrumuturi bancare cu dobândă mică printr-o procedură rapidă, pentru procurarea de materii prime și plata salariilor, dar să existe și o schemă de garantare pentru marii contribuabili, în condițiile în care majoritatea unităților din industria cărnii nu sunt neapărat IMM-uri. De asemenea, Asociația Română a Cărnii (ARC) a solicitat, cu ocazia întâlnirii grupului de lucru inter-instituțional pentru sectorul agroalimentar organizat de Guvernul României, cât și la ANSVSA și MADR, ca în contextul economic actual în care industria de profil se confruntă cu o serie de dificultăți legate de aprovizionare și creșterea prețului la materie primă, nesiguranța forței de muncă legată de evoluția pandemiei de COVID-19, să fie plafonate sau modificate tarifele percepute operatorilor din industria alimentară pentru efectuarea controalelor oficiale, conform prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 96/2014 pentru aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Întregul sector economic al prelucrării cărnii este supus unor sarcini excesiv de oneroase, la care cu greu facem față, motiv pentru care o astfel de măsură va fi benefică, atât industriei cărnii, cât și consumatorului final", a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase, directorul executiv al ARC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În opinia sa, industria cărnii a luat măsuri excepționale în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, ceea ce a condus la creșterea costurilor pe angajat, dar și la scăderea eficienței muncii.