Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record

Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record
scris 5 mai 2023

Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record la nivel mondial, din cauza unei secete prelungite în cel mai mare producător, Spania, iar prețurile sunt așteptate să rămână ridicate pentru ceva timp, transmite CNBC.

Când renumitul bucătar spaniol-american José Andrés a scris pe Twitter că ouăle ar trebui să fie prăjite în ulei de măsline până la un deget, un utilizator a comentat: ”Uleiul de măsline poate fi scump la un deget. Care este o alternativă pentru cei dintre noi cu buget redus?”

Urmărește-ne și pe Google News

Uleiul de măsline Aldi era de 99p. Acum este 1,29 GBP. Plus multe dintre gamele de bază au dispărut. Până și Aldi este scump acum!” a spus un alt utilizator de Twitter, cu sediul în Anglia. Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional, prețurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar prețurile ridicate ar putea rămâne așa ”o vreme de acum înainte”, a spus un analistul specializat în semințe și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O recoltă de cereale mai bună în România anul acesta poate limita spațiul de manevră al Ucrainei în portul Constanța CITEȘTE ȘI O recoltă de cereale mai bună în România anul acesta poate limita spațiul de manevră al Ucrainei în portul Constanța

Condiții meteorologice ”extrem de proaste”.

Vremea rea din Spania, în special perioada de secetă prelungită, este principalul motiv din spatele creșterii prețurilor, scrie News.ro.

”Problemele care contribuie la creșterea prețurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă și o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător și exportator de ulei de măsline”, a spus Holland.

Ca urmare a condițiilor meteorologice ”extrem de proaste”, a spus el, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producția obișnuită, înăsprind oferta globală și împingând prețurile în sus.

”Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că... Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere față de recolta obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a spus el.

Măslinii cresc în climat cald și uscat, iar temperatura optimă variază de la 60 la 80 de grade F.

Nu toți procesatorii au agreat, până acum, acordul de reducere a prețului la lapte, Consiliul Concurenței vede însă deja tăieri de preț. De ce nu sunt mai mari CITEȘTE ȘI Nu toți procesatorii au agreat, până acum, acordul de reducere a prețului la lapte, Consiliul Concurenței vede însă deja tăieri de preț. De ce nu sunt mai mari

Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitațiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziției Ecologice al țării.

Țara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitații sub medie. Și, dacă vremea nu se îmbunătățește, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament și mai rău.

”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piață, care spun, de asemenea, că prețurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a spus Holland.

”Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației Australiane a Uleiului de Măsline, pentru CNBC.

Băutorii de cafea plătesc mai mult pentru că fermierii din Vietnam preferă să cultive durian CITEȘTE ȘI Băutorii de cafea plătesc mai mult pentru că fermierii din Vietnam preferă să cultive durian

Presiunile cererii

Presiunile cererii pun mai multă presiune pe lanțurile de aprovizionare care au deja probleme.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani - prețurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii au mâncat și gătit acasă mai des în timpul și după pandemia de Covid-19, a spus Valmorbida.

În plus, lipsa uleiului de floarea-soarelui după invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creșterea prețurilor.

”Declanșarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit și mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat el.

Schimbarea obiceiurilor consumatorilor ar putea reduce o parte din presiune.

VIDEO PROFIT LIVE Miruna Balteanu, IT Recruitment Manager Prohuman România: Cea mai mare motivație pe care o vedem în decizia angajaților de a schimba locul de muncă ține de flexibilitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Miruna Balteanu, IT Recruitment Manager Prohuman România: Cea mai mare motivație pe care o vedem în decizia angajaților de a schimba locul de muncă ține de flexibilitate

”Consumatorii au început deja să reducă în mod substanțial consumul de ulei de măsline, în primul rân, fiind mai puțin generoși în utilizare, dar, în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale sau de semințe sau la diferite amestecuri de uleiuri”, a spus Valmorbida.

Cu toate acestea, el a susținut că o cerere de bază pentru ulei de măsline ca produs sănătos și natural ”va rămâne la aproape orice preț”.

”Așadar, fără o creștere a precipitațiilor, am putea continua să vedem prețuri ridicate istorice la sau peste 5 euro pe kg până în anul de recoltă 2023/24.”

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de masline
pret