Prețul record al zahărului din UE îi lasă pe producătorii de dulciuri cu un gust amar

Prețul record al zahărului din UE îi lasă pe producătorii de dulciuri cu un gust amar
scris 14 oct 2022

Prețul record al zahărului în UE, de aproape trei ori mai ridicat decât nivelul înregistrat în urmă cu un an, din cauza condițiilor meteo extreme și a creșterii costurilor cu energia, forțează cofetarii să ia în considerare reducerea producției, transmite Reuters.

Prețul record al acestui produs folosit pe scară largă este o nouă provocare pentru Bruxelles, care încearcă să țină sub control inflația și scăderea costului vieții, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Mișcare majoră în curierat - Capital Fleet Services iese din acționariatul NemoExpress, compania, de 20 de ani pe piață, își cere insolvența CITEȘTE ȘI Mișcare majoră în curierat - Capital Fleet Services iese din acționariatul NemoExpress, compania, de 20 de ani pe piață, își cere insolvența
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Experții din industrie și dealerii spun că prețurile spot pentru zahăr alb rafinat pe continent se tranzacționează la aproximativ 1.050 euro pe tonă - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Pe plan global, prețurile sunt la aproximativ jumătate față de acest nivel.

"Suntem într-o criză a pieței zahărului", a afirmat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociației Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO)

"Ne temem că firmele noastre, și în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producția ori dacă vor reduce iarna aceasta producția", a adăugat Korter.

Producția de zahăr este printre industriile cu cel mai mare consum de energie și este în special dependentă de gaze, în UE, în condițiile în care prețurile gazelor au crescut semnificativ, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cei mai mari producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, merg mai departe cu planurile privind producția din 2022, înaintea posibilei impuneri de restricții de către Guvern în această iarnă, dacă deficitul de gaze se înrăutățește.

Grupul german Suedzucker a raportat o creștere de aproape 80% a câștigurilor trimestriale, după ce a transferat asupra clienților costurile mai ridicate cu zahărul, deși performanța va depinde de aprovizionarea cu energie.

"Prețurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale și vedeți la ce prețuri s-a ajuns", a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.

PROFIT NEWS TV Andreea Stoica Micu, proprietar crama Avincis: Trebuie să încercăm să privim România ca pe o mică Toscana. Și suntem și mai ieftini decât Italia sau Franța CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Andreea Stoica Micu, proprietar crama Avincis: Trebuie să încercăm să privim România ca pe o mică Toscana. Și suntem și mai ieftini decât Italia sau Franța

Asociația Cofetarilor Germani, BDSI, a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, este în pericol să-și piardă competitivitatea chiar față de alte state europene, nu numai față de cele din afara blocului comunitar.

În sezonul octombrie 2022 - septembrie 2023, Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.

UE, al treilea producător mondial de zahăr, a înregistrat în ultimii ani o diminuare a producției, în condițiile în care prețurile scăzute au descurajat însămânțările, iar seceta și un virus au afectat culturile.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
pret