Industria de morărit și panificație solicită o schemă de ajutor din partea statului pe fondul „creșterii nemaiîntâlnite a prețului la energie electrică”, scumpirea pâinii fiind imposibil de evitat în următoarele luni, în condițiile în care costurile sunt influențate semnificativ și de prețul ridicat al grâului din această perioadă, „cel mai mare preț înregistrat în luna august din istorie”.
Mai jos și anunțul ministrului Agriculturii.
„Prețul grâului este acum 1.100 de lei/tonă adus la moară. Este cel mai mare preț înregistrat în luna august din istorie. Am mai avut în anii 2003-2004 o asemenea problemă, dar a fost mai târziu, în lunile septembrie-octombrie, dar noi din 10 august suntem pe 1.100 de lei tona de grâu, ceea ce este foarte mult.
CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în BrașovNoi am avut un preț mare la grâu și până în noua recolta și atunci nu am modificat prețul pâinii, pentru că am zis că vine grâu din noua recoltă care e mai ieftin și ne echilibrăm, dar din păcate ne-am dezechilibrat total”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
El susține că prețul actual al grâului va influența și prețul pâinii, materia primă reprezentând până la 50% din costuri, iar restul sunt utilitățile și forța de muncă. În acest context, Popescu afirmă că prețul pâinii va crește semnificativ până în iarnă.
„Dacă nu ținem pasul cu costurile la prețurile de vânzare, scrie faliment pe noi. Și așa foarte mulți se plâng că au probleme mari cu supermarketurile și, neputând modifica prețurile, ei vând în pierdere acum. Or, a vinde în pierdere, fără nicio o perspectivă până la anul pe vremea aceasta, înseamnă faliment. Atenție, majorările de preț nu vor veni dintr-odată, ci pe măsură ce în contabilitate înregistrezi că ești pe pierdere sau că ești pe zero.
CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG MarketplaceÎn mod cert vor fi acum niște scumpiri, vor mai fi în octombrie-noiembrie, când va veni prețul majorat al gazului. Pe de altă parte, sindicatele fac presiuni că totul se scumpește – energia, întreținerea, căldura la iarnă – și vor salarii mai mari pentru angajați.
Ceea ce pot să vă spun este că prețul pâinii va crește semnificativ până în iarnă. Cred că niciun agent economic nu își mai permite să nu modifice prețurile la majorările de costuri actuale, când energia electrică a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a explicat președintele ROMPAN.
Prețul pâinii în România va crește, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, explicând anterior, în emisiunea Ora de Profit.ro, că acesta este generat de bursa globală de grâu, nu de producția internă, care în acest an a fost una bună.
"Anul trecut, seceta a fost doar în zona Mării Negre, dar anul acesta este în aproape toate zonele în care se cultivă cereale. Noi, anul acesta, am avut un an bun, pentru că în zona țării noastre regimul precipitațiilor a fost optim și se pare că vom mai avea producții record. În Ucraina, în Rusia, fenomenul de secetă a afectat însă foarte mult producția, de aceea anul acesta producția globală de grâu va fi mult scăzută, ceea ce face ca prețul grâului panificabil să fie mai mare. Peste acestea se adaugă prețul curentului, costul forței de muncă și toate acestea se regăsesc apoi în prețul final.
Nu putem estima noi, inclusiv eu, ca ministru al Agriculturii, cu cât se va scumpi pâinea, deoarece modul de formare a prețului este complex. Producția globală de grâu va fi însă mult mai mică. Probabil va exista (o scumpire a pâinii - n.r.)", a explicat ministrul, întrebat direct dacă este realist de afirmat la acest moment că pâinea se va scumpi în România.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro: Ministrul Energiei anunță - Centralele de apartament nu vor fi interzise. Va fi însă o taxăEl a arătat totodată că, prin prețul grâului, fermierii reușesc să își recupereze o parte din pierderile foarte mari înregistrate anul trecut, când aproape 2 milioane de hectare teren au fost afectate, statul acoperind atunci o parte din pierderi.
Ministrul a explicat totodată de ce pâinea se mai scumpește în condițiile în care România a exportat în acest an 1 milion tone cereale, fiind cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, importând în același timp produse congelate, explicațiile putând fi văzute VIDEO mai jos.