Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale

Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale
scris 30 apr 2020

Capacitatea de a evalua și gestiona resursele naturale ale planetei se află sub presiunea timpului. Centrele de combatere și prevenire a bolilor din SUA recunosc faptul că sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului natural sunt strâns legate. După cum am văzut din originea coronavirusului, SARS și MERS de la animale sălbatice, această legătură nu poate fi ignorată.

În acest context, guvernele joacă un rol unic și important în evaluarea și gestionarea ecosistemelor și biodiversității, deoarece colectează și pun la dispoziția publicului cantități masive de date esențiale pentru știința mediului. Ele dețin miliarde de acri de teren public pe care le pot folosi pentru a proteja, gestiona și restaura ecosistemele critice. Stabilesc și pun în aplicare politici care reglementează utilizarea și gestionarea resurselor naturale și a ecosistemelor.

Într-un articol recent publicat pe blogul Microsoft, Președintele Brad Smith a discutat despre patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele cât și despre importanța unei colaborări strănse între mediul public-privat pentru a determina cum să maximizăm beneficiile pe care natura le oferă oamenilor, reducând în același timp daunele aduse mediului de activitățile noastre.

Urmărește-ne și pe Google News
  • Evaluări ecosistemice naționale. Evaluările ecosistemice naționale permit guvernelor să înțeleagă ce se întâmplă în mediul natural al unei țări și ce acțiuni sunt necesare pentru a proteja serviciile ecosistemice critice. Evaluările naționale – ce implică oamenii de știință și factorii de decizie din toate agențiile federale și regionale, universitățile și ONG-urile - analizează modul în care s-au schimbat apa, pământul și alte ecosisteme ale unei națiuni, care sunt scenariile viitoare probabile și care sunt potențialele impacturi economice, sociale și politice din acest tip scenarii. Aceste evaluări permit guvernelor să dezvolte politici bazate pe date despre cum să furnizeze cel mai bine servicii ecosistemice și să gestioneze resursele lor naturale. Mai multe țări, printre care Regatul Unit al Marii Britanii și China, au efectuat evaluări ale ecosistemelor naționale. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au efectuat evaluări ale ecosistemelor naționale, iar Comisia Europeană intenționează să-și lanseze noua strategie de biodiversitate la sfârșitul acestui an, cu noi angajamente de a soluționa principalele cauze ale pierderii biodiversității în UE.
  • Infrastructură pentru accelerarea evaluării și monitorizării ecosistemelor. Guvernele joacă un rol important în extinderea infrastructurii digitale pentru a monitoriza ecosistemele și pentru a se asigura că datele sunt disponibile publicului. Folosind instrumente digitale și capacități de calcul avansate, guvernele pot colecta, integra și pune la dispoziția publicului date de la senzori de la sol, sateliți și stații de monitorizare atmosferică, pentru a ne oferi informații mai precise și în timp real asupra sănătății ecosistemelor noastre. În plus, guvernele pot ajuta la extinderea conectivității în bandă largă către zonele rurale și îndepărtate, astfel încât fermierii, pescarii, silvicultorii și părțile interesate de mediu să poată utiliza și valorifica date și instrumente digitale pentru a gestiona mai bine resursele naturale.
  • Conservarea terenurilor publice și a apei. Un mecanism principal pentru conservare este alocarea finanțării guvernamentale pentru achiziția și întreținerea de teren public și ape pentru conservare, recreare și protecție a naturii. Guvernele achiziționează terenuri pentru înființarea parcurilor naționale, protejarea ecosistemelor și a zonelor umede sensibile la mediu, creează refugii pentru natura sălbatică și protejează siturile patrimoniului cultural. De exemplu, Fondul de conservare a terenurilor și apelor din SUA a fost creat în 1964 pentru a achiziționa terenuri în aceste scopuri. Există o propunere legislativă bipartită în Congresul Statelor Unite care garantează permanent 900 de milioane de dolari pe an pentru acest fond de conservare și finanțează restanțele de întreținere din parcurile naționale.
  • Parteneriate public-private. Guvernele pot ajuta și la încurajarea și facilitarea investițiilor organizațiilor neguvernamentale sau persoanelor fizice și sectorului privat pentru protejarea și restabilirea ecosistemelor critice. Guvernele pot elimina barierele administrative, pot oferi granturi corespunzătoare, pot identifica zone critice de protejat și pot crea piețe voluntare pentru eco-credite. UE propune un nou efort de parteneriat public-privat pentru a sprijini cercetarea bazată pe date, pentru a stopa pierderea biodiversității. Un astfel de exemplu este BiodivERsA, care realizează programare și finanțare de importanță critică a cercetării pan-europene privind biodiversitatea. Guvernele din întreaga lume dezvoltă parteneriate public-private pentru a sprijini Programul U.N. Environment și Organizația pentru alimentație și agricultură în deceniul restaurării ecosistemului. De exemplu, Forumul Economic Mondial a lansat recent o inițiativă public-privată pentru reîmpădurirea și regenerarea a 1 trilion de copaci până în 2030.

Este esențial ca țările să colaboreze pentru a proteja biodiversitatea și a gestiona ecosistemele. Am observat progrese încă de când țările s-au reunit pentru a aborda această problemă la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro în 1992 și au prezentat Convenția privind diversitatea biologică. Lucrând în cadrul ONU, guvernele au stabilit IPBES ca organism științific ce studiază ecosistemele, au efectuat prima evaluare a ecosistemelor globale și au propus obiective ecosistemice globale. Sperăm că țările vor aproba aceste obiective la următoarea ședință, spre sfârșitul acestui an.

Ca și în cazul inițiativei Microsoft privind emisiile de carbon, compania va valorifica energia și potențialul angajaților, invitându-i să participe la voluntariat concentrat pe biodiversitate și ecosisteme. Pe lângă evenimentul anual OneWeek Hackathon, unde peste o sută de proiecte s-au axat în 2019 pe sustenabilitatea mediului, angajații pot deveni oameni de știință într-un nou iNaturalistbioblitz, cu scopul de a adăuga 100.000 de observații noi pentru iNaturalist în ecosistemele în care operează Microsoft, sau în proiectele de cercetare Zooniverse, cu scopul de a adăuga 100.000 de adnotări pentru sprijinirea proiectelor de știință a conservării din întreaga lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
sars
mers