După doi ani de scăderi consecutive, producția de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, arată estimările Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Deși a consemnat cel mai mare avans la nivel mondial, țara noastră nu a reușit nici în acest an să urce în clasamentul marilor producători de vin și a rămas pe locul al treisprezecelea.
Italia și-a consolidat poziția de lider mondial, cu un volum al producției de vin de 48,8 milioane hectolitri, în scădere cu 2% de la 50 milioane hectolitri în 2015, urmată de Franța, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), Spania, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), SUA, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) și Australia, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).
Producția globală de vin a scăzut în 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) față de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate joi de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consumul de vin la nivel mondial este estimat să atingă între 239,7 și 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri în 2015.